Zhu Yubiao

Zhu Yubiao

China

Zhu Yubiao is één van de eerste advocaten die actief Falun Gong activisten juridisch bijstond. In 2007 hebben zijn werkzaamheden ertoe geleid dat hij veroordeeld werd tot detentie in heropvoedingskamp van februari 2007 tot april 2008. Na zijn vrijlating hebben de autoriteiten Zhu Yubiao aangezegd dat hij nimmer meer Falun Gong activisten mag bijstaan. Toen hij dit weigerde werd zijn advocatenvergunning niet meer verlengd. Sindsdien wordt hij continu in de gaten gehouden door de Chinese autoriteiten.

Op 18 augustus 2010 werd Zhu Yubiao wederom gearresteerd nadat zijn huis onverwachts werd doorzocht en de autoriteiten in zijn huis informatie over Falun Gong hebben aangetroffen. Op 9 september 2010 werd hij formeel verdacht van ‘het gebruikmaken van een kwade cult om de wet te ondermijnen (using an evil cult to undermine the law)’. Op 13 juli 2011 is hij op deze grond veroordeeld door de Haizhu People’s court tot 2 jaar gevangenisstraf. 2 dagen voor het einde van zijn gevangenisstraf hebben de autoriteiten de familieleden van Zhu geïnformeerd dat Zhu zal worden overgebracht naar Shanshui Legal Education centre. Dit centrum, waar veel aan falun gong gerelateerde ex-gedetineerden naartoe worden gebracht is berucht. Deze mensen worden daar gedwongen om afstand te doen van hun falun gong denkwijze.

Op 20 augustus 2012 is Zhu in hongerstaking gegaan in verband met de onrechtmatige detentie. Tot eind 2012 heeft Zhu in ieder geval in dit heropvoedingscentrum gezeten. Waar hij zich nu bevindt is niet bekend.

Meer nieuws uit China