Advocaat Mikhail Benyash gearresteerd
25 oktober 2018

Advocaat Mikhail Benyash gearresteerd

Russian Federation

Op 9 september 2018 werd de Russische advocaat Mikhail Benyash gearresteerd in de stad Krasnodar, waar hij juridische bijstand wilde verlenen aan vreedzame demonstranten bij een protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Op 23 oktober beval de rechtbank zijn vrijlating op borgtocht. De aanklachten tegen Mikhail Benyash lopen echter nog steeds en hij kan tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar worden veroordeeld, als hij schuldig wordt bevonden. Lawyers for Lawyers riep de Russische autoriteiten op om de aanklachten te laten vallen.

Mikhail Benyash is een advocaat werkzaam in de Krasnodar regio en biedt rechtsbijstand in zowel civiele zaken als strafzaken. Hij staat met enige regelmaat deelnemers van niet officieel goedgekeurde protesten bij en bezoekt deze protesten om geweld door de politie te monitoren en te voorkomen. Het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en meningsuiting wordt de afgelopen jaren in Rusland steeds meer beperkt.

Op 9 september werdt Mikhail Benyash op gewelddadige wijze gearresteerd. Hierbij werd hij naar verluidt geslagen en gewurgd door politieagenten, die zich in eerste instantie niet identificeerden en civiele kleding droegen. Nadat hij naar het politiebureau was gebracht, werd aan zijn advocaat gedurende meerdere uren de toegang tot hem ontzegd. Op 11 september werd zijn zaak voor de Leninsky rechtbank gebracht, waar hij schuldig werd bevonden aan “zich verzetten tegen rechtmatige bevelen van de politie” (onder artikel 19.3 van de Russische wet inzake administratieve overtredingen) en werd hij veroordeeld tot 14 dagen “administratieve detentie”.

Op 23 september, de dag waarop hij zou worden vrijgelaten, werd Benyash opnieuw gearresteerd en beschuldigd van twee nieuwe strafbare feiten: geweld tegen een personen met een publieke taak (Wetboek van Strafrecht art. 318(1)). Dit was gebaseerd op de bewering dat hij bij zijn arrestatie op 9 september een politieagent heeft gebeten en een ander heeft geslagen. Dit is schijnbaar niet opgeworpen in de vorige aanklachten en bij zijn eerdere veroordeling. Daarnaast werd hij nu ook aangeklaagd in verband met “belemmering van de rechtsgang” (Wetboek van Strafrecht art. 294(1)). Deze beschuldiging is gebaseerd op de bewering dat Benyash tijdens een zitting op 6 mei 2018 “herhaaldelijk de rechter onderbrak, deze instructies had gegeven en bezwaren tegen diens beslissingen had geuit”. Daarnaast zou hij, nadat hij was verwijderd uit de rechtszaal, zijn “onwettig gedrag” hebben voortgezet.

Op 23 oktober vernietigende de regionale rechtbank van Krasnodar het bevel om Benyash twee maanden in voorlopige hechtenis te houden en beval zijn vrijlating op borgtocht. De borg werd vastgesteld op 600 000 roebel (ongeveer 8000 euro).

Lawyers for Lawyers vreest dat de arrestatie en intimidatie van Mikhail Benyash als doel hebben om zijn werkzaamheden als advocaat te belemmeren. We hebben eerder opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating en blijven de Russische autoriteiten verzoeken om de aanklachten tegen Mikhail Benyash te laten vallen en de beschuldigingen met betrekking tot mishandeling door de politie te onderzoeken.

Meer nieuws uit Russian Federation

26 mei 2023

Statement on the conviction of Human Rights Lawyer Mikhail Benyash

Russian Federation

Mikhail Benyash is a human rights and defence lawyer working in the Krasnodar region in Russia. Mikhail has advised protesters for over a decade and most recently he represented anti-war protesters and soldiers who do not want to fight in

Lees verder
18 april 2023

UPR submission Russian Federation

Russian Federation

 On 5 April 2023, Lawyers for Lawyers (L4L), the International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI) and Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) altogether submitted a report for the Universal Periodic Review (UPR) of the Russian Federation. The next UPR of

Lees verder
22 november 2022

Concluding observations of the UN Human Rights Committee on the eighth periodic report of the Russian Federation

Russian Federation

The UN Human Rights Committee reviewed the compliance of the Russian Federation with its international human rights obligations. On 3 November 2022, the Committee issued the concluding observations of this review, which originally was scheduled in March 2022, i.e. shortly

Lees verder
3 oktober 2022

Joint oral statement to Human Rights Council on the Russian Federation

Russian Federation

On 26 September 2022, Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC), the International Bar Association Human Rights Institute (IBAHRI), International Service for Human Rights (ISHR) and Lawyers for Lawyers delivered an oral statement on the situation of lawyers and human rights defenders

Lees verder