Advocaat Mikhail Benyash gearresteerd
25 oktober 2018

Advocaat Mikhail Benyash gearresteerd

Russian Federation

Op 9 september 2018 werd de Russische advocaat Mikhail Benyash gearresteerd in de stad Krasnodar, waar hij juridische bijstand wilde verlenen aan vreedzame demonstranten bij een protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Op 23 oktober beval de rechtbank zijn vrijlating op borgtocht. De aanklachten tegen Mikhail Benyash lopen echter nog steeds en hij kan tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar worden veroordeeld, als hij schuldig wordt bevonden. Lawyers for Lawyers riep de Russische autoriteiten op om de aanklachten te laten vallen.

Mikhail Benyash is een advocaat werkzaam in de Krasnodar regio en biedt rechtsbijstand in zowel civiele zaken als strafzaken. Hij staat met enige regelmaat deelnemers van niet officieel goedgekeurde protesten bij en bezoekt deze protesten om geweld door de politie te monitoren en te voorkomen. Het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en meningsuiting wordt de afgelopen jaren in Rusland steeds meer beperkt.

Op 9 september werdt Mikhail Benyash op gewelddadige wijze gearresteerd. Hierbij werd hij naar verluidt geslagen en gewurgd door politieagenten, die zich in eerste instantie niet identificeerden en civiele kleding droegen. Nadat hij naar het politiebureau was gebracht, werd aan zijn advocaat gedurende meerdere uren de toegang tot hem ontzegd. Op 11 september werd zijn zaak voor de Leninsky rechtbank gebracht, waar hij schuldig werd bevonden aan “zich verzetten tegen rechtmatige bevelen van de politie” (onder artikel 19.3 van de Russische wet inzake administratieve overtredingen) en werd hij veroordeeld tot 14 dagen “administratieve detentie”.

Op 23 september, de dag waarop hij zou worden vrijgelaten, werd Benyash opnieuw gearresteerd en beschuldigd van twee nieuwe strafbare feiten: geweld tegen een personen met een publieke taak (Wetboek van Strafrecht art. 318(1)). Dit was gebaseerd op de bewering dat hij bij zijn arrestatie op 9 september een politieagent heeft gebeten en een ander heeft geslagen. Dit is schijnbaar niet opgeworpen in de vorige aanklachten en bij zijn eerdere veroordeling. Daarnaast werd hij nu ook aangeklaagd in verband met “belemmering van de rechtsgang” (Wetboek van Strafrecht art. 294(1)). Deze beschuldiging is gebaseerd op de bewering dat Benyash tijdens een zitting op 6 mei 2018 “herhaaldelijk de rechter onderbrak, deze instructies had gegeven en bezwaren tegen diens beslissingen had geuit”. Daarnaast zou hij, nadat hij was verwijderd uit de rechtszaal, zijn “onwettig gedrag” hebben voortgezet.

Op 23 oktober vernietigende de regionale rechtbank van Krasnodar het bevel om Benyash twee maanden in voorlopige hechtenis te houden en beval zijn vrijlating op borgtocht. De borg werd vastgesteld op 600 000 roebel (ongeveer 8000 euro).

Lawyers for Lawyers vreest dat de arrestatie en intimidatie van Mikhail Benyash als doel hebben om zijn werkzaamheden als advocaat te belemmeren. We hebben eerder opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating en blijven de Russische autoriteiten verzoeken om de aanklachten tegen Mikhail Benyash te laten vallen en de beschuldigingen met betrekking tot mishandeling door de politie te onderzoeken.

Meer nieuws uit Russian Federation

12 juli 2022

Statement on the criminal prosecution and pre-trial detention of Dmitry Talantov

Russian Federation

Lawyers for Lawyers is concerned about the criminal prosecution and pre-trial detention of Dmitry Talantov, human rights lawyer and the president of the Bar Association of the Republic of Udmurtia. In the morning of 28 June 2022, Mr. Talantov was

Lees verder
22 juni 2022

Interview with Daria Korolenko: “We’ve talked about it for a long time, but only now has it become more visible outside of Russia”

Russian Federation

To help or support lawyers from the Russian Federation, the international legal community should use their resources to advocate for the documentation, monitoring and investigation of human rights violations in Russia, says OVD-Info’s Daria Korolenko. OVD-Info OVD-Info is an independent

Lees verder
15 april 2022

Russian lawyers prevented from carrying out their professional duties

Russian Federation

Lawyers for Lawyers is concerned about threats to the independence of the legal profession and access to justice in the Russian Federation. Since 24 February 2022 mass protests against the Russian army’s invasion of Ukraine have been taking place in

Lees verder
21 maart 2022

Joint oral statement to Human Rights Council on the Russian Federation

Russian Federation

On 21 March 2022, Lawyers for Lawyers alongside Lawyers’ Rights Watch Canada, the Law Society of England and Wales, and the International Bar Association’s Human Rights Institute, delivered an oral statement on the Russian Federation during the General Debate. The

Lees verder