Advocaat Mikhail Benyash gearresteerd
25 oktober 2018

Advocaat Mikhail Benyash gearresteerd

Russian Federation

Op 9 september 2018 werd de Russische advocaat Mikhail Benyash gearresteerd in de stad Krasnodar, waar hij juridische bijstand wilde verlenen aan vreedzame demonstranten bij een protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Op 23 oktober beval de rechtbank zijn vrijlating op borgtocht. De aanklachten tegen Mikhail Benyash lopen echter nog steeds en hij kan tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar worden veroordeeld, als hij schuldig wordt bevonden. Lawyers for Lawyers riep de Russische autoriteiten op om de aanklachten te laten vallen.

Mikhail Benyash is een advocaat werkzaam in de Krasnodar regio en biedt rechtsbijstand in zowel civiele zaken als strafzaken. Hij staat met enige regelmaat deelnemers van niet officieel goedgekeurde protesten bij en bezoekt deze protesten om geweld door de politie te monitoren en te voorkomen. Het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en meningsuiting wordt de afgelopen jaren in Rusland steeds meer beperkt.

Op 9 september werdt Mikhail Benyash op gewelddadige wijze gearresteerd. Hierbij werd hij naar verluidt geslagen en gewurgd door politieagenten, die zich in eerste instantie niet identificeerden en civiele kleding droegen. Nadat hij naar het politiebureau was gebracht, werd aan zijn advocaat gedurende meerdere uren de toegang tot hem ontzegd. Op 11 september werd zijn zaak voor de Leninsky rechtbank gebracht, waar hij schuldig werd bevonden aan “zich verzetten tegen rechtmatige bevelen van de politie” (onder artikel 19.3 van de Russische wet inzake administratieve overtredingen) en werd hij veroordeeld tot 14 dagen “administratieve detentie”.

Op 23 september, de dag waarop hij zou worden vrijgelaten, werd Benyash opnieuw gearresteerd en beschuldigd van twee nieuwe strafbare feiten: geweld tegen een personen met een publieke taak (Wetboek van Strafrecht art. 318(1)). Dit was gebaseerd op de bewering dat hij bij zijn arrestatie op 9 september een politieagent heeft gebeten en een ander heeft geslagen. Dit is schijnbaar niet opgeworpen in de vorige aanklachten en bij zijn eerdere veroordeling. Daarnaast werd hij nu ook aangeklaagd in verband met “belemmering van de rechtsgang” (Wetboek van Strafrecht art. 294(1)). Deze beschuldiging is gebaseerd op de bewering dat Benyash tijdens een zitting op 6 mei 2018 “herhaaldelijk de rechter onderbrak, deze instructies had gegeven en bezwaren tegen diens beslissingen had geuit”. Daarnaast zou hij, nadat hij was verwijderd uit de rechtszaal, zijn “onwettig gedrag” hebben voortgezet.

Op 23 oktober vernietigende de regionale rechtbank van Krasnodar het bevel om Benyash twee maanden in voorlopige hechtenis te houden en beval zijn vrijlating op borgtocht. De borg werd vastgesteld op 600 000 roebel (ongeveer 8000 euro).

Lawyers for Lawyers vreest dat de arrestatie en intimidatie van Mikhail Benyash als doel hebben om zijn werkzaamheden als advocaat te belemmeren. We hebben eerder opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating en blijven de Russische autoriteiten verzoeken om de aanklachten tegen Mikhail Benyash te laten vallen en de beschuldigingen met betrekking tot mishandeling door de politie te onderzoeken.

Meer nieuws uit Russian Federation

18 januari 2024

Joint Statement on the continued harassment of Russian lawyer Aleksey Ladin

Russian Federation

Lawyers for Lawyers, the International Observatory for Lawyers, The Law Society of England and Wales, the European Association of Lawyers for Democracy & Human Rights, the Union of International Lawyers’ Institute for The Rule of Law, the International Bar Association’s

Lees verder
20 december 2023

Three Defence Lawyers of Opposition Leader Aleksei Navalny have been Arrested and included in the List of Extremists

Russian Federation

Lawyers for Lawyers is deeply concerned about the arbitrary arrest, detention and designation as extremists and terrorists of Vadim Kobzev, Igor Sergunin, and Alexey Liptser, defence lawyers of Russian opposition leader Aleksei Navalny. [1] The Federal Financial Monitoring Service of

Lees verder
15 september 2023

Joint Statement to the HRC on restrictions against HR Lawyers in the Russian Federation

Russian Federation

On 9 August 2023, Lawyers for Lawyers, IBAHRI, and Lawyers’ Rights Watch Canada, submitted a statement to the Human Rights Council 54th Session on the Russian Federation’s systemic restrictions and repressive actions against Human Rights Lawyers. The above-mentioned organisations expressed

Lees verder
26 juli 2023

Concerns about the heinous attack on human rights defender Aleksandr Nemov

Russian Federation

We are deeply concerned with the recent heinous attack on human rights lawyer Aleksandr Nemov, who was attacked alongside journalist Elena Milashina in Grozny, Chechen Republic, Russia, on July 4, 2023. This attack is a clear manifestation of the ongoing

Lees verder