Arrestatie en intimidatie van Mohamed Azmy
22 december 2017

Arrestatie en intimidatie van Mohamed Azmy

Egypt

Lawyers for Lawyers maakt zich grote zorgen over de arrestatie en juridische intimidatie van mensenrechtenadvocaat Mohamed Azmy. In een brief aan de Egyptische autoriteiten hebben we onze bezorgdheid uitgesproken over Azmy.

Mohamed Azmy is een mensenrechtenadvocaat en de huidige voorzitter van de Algemene Nubische Unie in Aswan, een organisatie die pleit voor het recht op terugkeer van de inheemse Nubische gemeenschap naar hun oorspronkelijke land. Het gemarginaliseerde Nubische volk is ontheemd als gevolg van verschillende regeringsprojecten, zoals de bouw van de hoge Aswandam in de jaren zestig.

Arrestatie

Op 3 september 2017 werd Mohamed Azmy samen met andere mensenrechtenverdedigers gearresteerd tijdens vreedzame demonstraties ter gelegenheid van Eid al-Adha. Azmy en andere Nubische mensenrechtenverdedigers hielden een vreedzame demonstratie en eisten de terugkeer van Nubiërs naar hun oorspronkelijke land. Diezelfde dag werd Azmy, samen met andere Nubische activisten, aangevallen door veiligheidstroepen, gearresteerd en in hechtenis genomen in het Shallal Central Security detentiekamp.

Aanklachten

Op 15 november 2017 beval de Aswan Misdemeanor State Security Emergency Court dat Azmy en de andere Nubische mensenrechtenactivisten in afwachting van hun proces konden worden vrijgelaten. Ze worden beschuldigd van “deelname aan ongeoorloofde protesten” en “het zingen van leuzen tegen de staat met het doel de publieke belangen te schaden”. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld worden. De hoorzitting in hun zaak is verdaagd tot 26 december 2017, nadat de verdediging in beroep ging tegen het feit dat het proces wordt gevoerd in een noodrechtbank voor staatsveiligheid. Bij deze rechtbank kan geen beroep worden aangetekend tegen vonnissen.

Systematisch hard optreden

Lawyers for Lawyers gelooft dat de arrestatie van Azmy deel uitmaakt van een een systematisch hard optreden van de Egyptische autoriteiten tegen mensenrechtenactivisten, waaronder advocaten en onafhankelijke maatschappelijke organisaties. Dit jaar werden veel advocaten, waaronder Mahienour El-Massry, Khaled Ali, Tarek Hussein, Mohamed Ramadan en Ibrahim Metwally Hegazy gearresteerd. Lawyers for Lawyers zal de verdere ontwikkelingen in Egypte op de voet volgen.

Meer nieuws uit Egypt