IBAHRI roept regering op om veroordeling van Intigam Aliyev te herzien
7 mei 2015

IBAHRI roept regering op om veroordeling van Intigam Aliyev te herzien

Azerbaijan

Lawyers for Lawyers staat volledig achter de oproep van de International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI) aan de regering van Azerbeidzjan om de veroordeling van mensenrechten advocaat Intigam Aliyev te herzien.

Op 22 april 2015 heeft de Baku Grave Crimes Court Intigam Aliyev veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf op de beschuldigingen van “belastingontduiking”, “misbruik van gezag” en “illegaal ondernemerschap”. Aliyev ontkent alle aanklachten en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn.

Aliyev werd in augustus 2014 gearresteerd en in voorlopige hechtenis geplaatst. Onder de barre omstandigheden in de gevangenis is de gezondheid van Aliyev ernstig verslechterd sinds het begin van zijn detentie.

Intigam Aliyev’s arrestatie en veroordeling lijken gerelateerd te zijn aan zijn werk. Als advocaat heeft hij meer dan 200 zaken aangediend bij het Europees Hof van de Rechten van de mens (EHRM) tegen Azerbeidzjan. Het EHRM onderzoekt momenteel ongeveer 40 van de door hem aangediende zaken.

De zaak tegen Intigam Aliyev is niet een alleenstaand geval. Vergaande onderdrukking van het maatschappelijk middenveld, NGO’s, journalisten en advocaten in Azerbeidzjan is sterk

 

Meer nieuws uit Azerbaijan