Rechtbank verlengd voorlopige hechtenis Intigam Aliyev
7 november 2014

Rechtbank verlengd voorlopige hechtenis Intigam Aliyev

Azerbaijan

Op 24 oktober 2014 besloot de rechtbank van het Nasimi district in Bakoe om de voorlopige hechtenis van Intigam Aliyev te verlengen tot 8 februari 2015.

Tijdens de hoorzitting werd duidelijk dat Aliyev in slechte gezondheid verkeerd. Een verzoek van Intigam Aliev’s advocaat om zijn cliënt op borgtocht vrij te laten, of zijn detentie om te zetten in huisarrest, werd door de rechter.

Op de ochtend van 8 augustus 2014, werd Intigam Aliyev gearresteerd op beschuldiging van belastingontduiking (op grond van artikel 213.1 van het Wetboek van Strafrecht), illegale ondernemingen (artikel 192.2 .2) en misbruik van zijn officiële vermogen (artikel 308.2). Hij werd direct hierna in voorlopige hechtenis geplaatst. Als mensenrechten advocaat heeft Intigam Aliyev meer dan 200 zaken aangediend bij het Europees Hof van de Rechten van de mens tegen Azerbeidzjan, inzake verkiezings fraude, misbruik van de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces. Zijn arrestatie lijkt in verband te staan met het feit dat het EHRM is begonnen met het onderzoeken van de door hem ingediende zaken.

Lawyers for Lawyers heeft samen met de Law Society of England and Wales brieven gestuurd naar de autoriteiten van Azerbeidzjan om hen op te roepen tot het onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten van Intigam Aliyev uit voorlopige hechtenis, en het laten vallen van de aanklachten tegen hem. Klik hier om de verzonden brieven te bekijken.

Meer nieuws uit Azerbaijan