Blog: Pre-session China
13 oktober 2018

Blog: Pre-session China

Namens de focusgroep China van Lawyers for Lawyers en Lawyers’ Rights Watch Canada waren Su Chun Lin (Florent) en Melissa Slaghekke (Cleerdin & Hamer Advocaten) aanwezig bij de pre-session van UPR-Info voor de Universal Periodic Review van China bij de Verenigde Naties op 9 oktober 2018. Lees hun blog hier.

Na vier jaar wordt China op 9 november 2018 opnieuw getoetst op het (brede) gebied van mensrechten.  Een UPR is dus eenvoudigweg een instrument waarbij een lidstaat wordt beoordeeld door de andere lidstaten op het gebied van mensenrechten en waarbij concrete aanbevelingen worden gedaan. Ons doel: de zorgwekkende situatie van mensenrechtenadvocaten onderdeel uit laten maken van deze aanbevelingen.

De pre-session vond plaats in Geneve, Zwitserland, in het Palais des Nations van de Verenigde Naties. Maandagavond vertrokken wij vanaf Schiphol naar Geneve. In onze bagage zaten zestig exemplaren van de Advocacy Charter van Lawyers for Lawyers en Lawyers’ Rights Canada. Met het doel deze Advocacy Charter onder de aandacht te brengen bij de (permanente) vertegenwoordigers van de lidstaten van de Verenigde Naties.

In deze Advocacy Charter zijn onze drie belangrijkste punten van zorg opgenomen. Waaronder de gewijzigde regeling met betrekking tot het verlenen van de jaarlijkse verlenging van vergunningen aan individuele advocaten en advocatenkantoren. Deze regeling houdt kortgezegd in dat een uitvoerende organisatie van het Chinese Ministerie van Justitie toezicht houdt op deze vergunningen. Juist mensenrechtenadvocaten en kantoren waar deze advocaten actief zijn liggen onder de loep: er wordt vanuit de overheid gedreigd vergunningen in te trekken of deze worden daadwerkelijk ingetrokken. Er is geen onafhankelijk orgaan wat hier toezicht op houdt. Juist de advocaten die opkomen tegen het handelen van de overheid zijn het mikpunt van deze nieuwe regelgeving, hetgeen er in de praktijk op neer komt dat zij hun bevoegdheid tot optreden als advocaat verliezen en gehele advocatenkantoren verdwijnen. Tevens is in onze Advocacy Charter aandacht gevraagd voor de gewijzigde regelgeving in China die de overheid de mogelijkheid biedt de bestuursrechtelijke maatregel van ‘ Residential Surveillance in Undesignated Locations’ op te leggen. Deze maatregel houdt in dat advocaten zonder waarschuwing kunnen worden aangehouden en vast kunnen worden gehouden in locaties die onbekend zijn voor familie en de advocaat van de in hechtenis genomen persoon. Zonder rechterlijke toetsing worden zij vastgehouden. De regelgeving staat toe dat deze personen zonder specifieke regels kunnen worden verhoord en onder druk kunnen worden gezet. Voor de behandeling van deze personen in detentie is tevens geen regelgeving, zij worden onderworpen aan enorme psychologische druk. Er zijn concrete aanwijzingen dat er tevens sprake is van mishandeling. Zonder enige vorm van toezicht heeft de Chinese overheid de vrije hand. Diverse advocaten worden al sedert 2015 vermist en bevinden zich hoogstwaarschijnlijk in deze vorm van detentie.

De sessie ving op 9 oktober 2018 aan om 12:00 uur. Tijdens deze sessie kwamen diverse vertegenwoordigers van nationale organisaties aan het woord. Enkele van deze nationale organisaties vroegen tevens de aandacht voor de situatie van mensenrechtenadvocaten. Onze Advocay Charter lag bij de in- en uitgang van deze vergaderruimte en werd door een groot aantal vertegenwoordigers meegenomen. Na de session spraken wij afgezanten van verschillende permanente vertegenwoordigingen.

Na al deze indrukken en ontmoetingen was het tijd voor een plek op het terras met uitzicht op het meer van Geneve en de Jet d’ Eau, vanaf waar wij dit verslag schrijven. Om 21:00 uur zullen wij terugvliegen naar Amsterdam. Het was al met al een zeer bijzondere en geslaagde reis.

Meer nieuws

20 november 2022

As the World celebrates the beginning of the FIFA World Cup in Qatar this weekend, we call for the release of imprisoned Qatari lawyers

FIFA awarded the 2022 World Cup to Qatar in 2010 regardless of the poor human rights conditions in the country. Besides migrant workers, women, people from the LGBTI+ community and journalists, lawyers are also subject of human rights violations in

Lees verder
13 oktober 2022

Pietrzak v. Poland: why Lawyers for Lawyers follows the proceedings

Poland

  On September 27, 2022 the European Court of Human Rights held a Chamber hearing in the case involving Polish lawyer and Dean of the Warsaw Bar Mikołaj Pietrzak. The case is treated in parallel with three employees of non-governmental

Lees verder
14 juni 2021

Blog post: Justice: Qalb Al Adala and the reality of life as a lawyer in the United Arab Emirates

United Arab Emirates

Justice: Qalb Al Adala is a relatively new Netflix TV show featuring an Abu Dhabi female lawyer; Farah. Justice is the first Emirates series that is worldwide available on Netflix. According to the makers of the TV show, Justice: Qalb

Lees verder
12 mei 2020

Illegal intelligence activities against lawyers in Colombia

Colombia

It has been reported that human rights lawyers and other human rights defenders were targeted by illegal intelligence operations that were conducted by parts of the Colombian National Army. Multiple human rights organizations including the FIDH have expressed their concerns.

Lees verder