China  Cheng Guangcheng nog steeds onder huisarrest
13 februari 2012

China Cheng Guangcheng nog steeds onder huisarrest

Chen Guangcheng is een blinde self-made advocaat en mensenrechtenactivist uit China. In 2005 stond hij dorpsbewoners bij in hun rechtszaak tegen lokale autoriteiten van Linyi City, die bij de uitvoering van het één-kind beleid duizenden vrouwen dwongen tot abortussen en sterilisaties. Naar aanleiding van deze zaak werd Guangcheng opgepakt en in augustus 2006 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Na vier jaar werd hij vrijgelaten. Daaropvolgend werd hij, samen met zijn familie, onder voortdurend huisarrest geplaatst.

In februari 2011 liet Guangcheng een film publiceren om de omstandigheden van zijn huisarrest met de wereld te delen. Deze film is te zien via het L4L Youtube-kanaal. Naar aanleiding van deze film zijn hij en zijn vrouw ernstig mishandeld.

Guangcheng en zijn familie mogen sinds zijn vrijlating hun huis niet meer verlaten, zelfs niet om eten te kopen, en worden geïntimideerd door de Chinese autoriteiten. L4L organiseert nu een schrijfactie  om de aandacht op Guangcheng gevestigd houden, en de druk op de Chinese autoriteiten tot opheffing van het huisarrest hoog te houden.

Ook andere organisaties besteden opnieuw aandacht aan het continuerend huisarrest. Front Line Defenders maakten in het kader hiervan een video over de situatie van Chen Guangcheng. U kunt deze video hier bekijken.

 

Meer nieuws