China Gehandicapte advocaat Ni Yulan en echtgenoot opgepakt
6 mei 2011

China Gehandicapte advocaat Ni Yulan en echtgenoot opgepakt

Op 7 april 2011 werden Ni Yulan en haar echtgenoot Dong Jiqin opgepakt door de politie in Peking. Ni Yulan werkte 18 jaar als advocaat in politiek gevoelige zaken, maar zette zich de laatste jaren met name in voor mensen die hun huis kwijtraakten, onder meer vanwege de Olympische Spelen in 2008. Nadat ze de sloop van een huis had gefilmd werd ze opgepakt en zwaar mishandeld, waarbij haar knieën en voeten werden gebroken. Sindsdien zit ze in een rolstoel. Protest tegen die mishandeling leverde haar een jaar detentie op, en als gevolg van die strafvervolging raakte ze haar advocatenvergunning kwijt.

Eenmaal uit de gevangenis bleef ze zich verzetten tegen de illegale onteigening en sloop van huizen, waaronder ook haar eigen huis. Vlak voor de Olympische Spelen werd ze gearresteerd en voor twee jaar vastgezet. Sinds ze opnieuw uit de gevangenis kwam, woonden zij en haar echtgenoot in een park, bij vrienden en in hotels. De politie zorgde vervolgens dat zij daar niet langer terecht konden. Na massaal protest tegen deze situatie plaatste de politie het echtpaar in het Yuxingong Guesthouse. Ook daar werden zij niet met rust gelaten en werd in de winter van 2010 onder meer het water en elektriciteit in hun appartement afgesloten. Ondanks deze voortdurende pesterijen blijft ze een belangrijke rol spelen voor het men-senrechtenactivisme in China: ze heeft veel contact met mensenrech-tenadvocaten en –activisten en publiceert over bedreigingen tegen hen.

Nu is Ni Yulan dus voor de derde keer opgepakt. Zij en haar echtgenoot lopen groot risico opnieuw mishandeld te worden. Op het “zoeken van ruzies en het uitlokken van problemen,” waar ze officieel van verdacht worden, staat onder artikel 293 van het strafboek een straf van maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

L4L heeft in mei 2011 een schrijfactie georganiseerd voor Ni Yulan en haar echtgenoot (zie hier de voorbeeldbrieven die door haar vrijwilligers werden verstuurd).

Meer nieuws