China Mensenrechtentulp 2011 toegekend aan Ni Yulan
2 januari 2012

China Mensenrechtentulp 2011 toegekend aan Ni Yulan

De mensenrechtentulp 2011 is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken toegekend aan de Chinese advocate Ni Yulan. De Mensenrechtentulp is de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering. De regering reikt deze prijs uit aan een persoon die uitzonderlijke moed heeft getoond bij het beschermen en bevorderen van de mensenrechten in zijn of haar land.

Ni Yulan werkte 18 jaar lang als advocaat met name in politiek gevoelige zaken, maar zette zich de laatste jaren met name in voor mensen die hun huis kwijtraakten vanwege de Olympische Spelen in 2008. Nadat ze de sloop van een huis had gefilmd werd ze opgepakt, waarbij haar knieën en voeten werden gebroken. Sindsdien zit ze in een rolstoel. Protest tegen die mishandeling leverde haar een jaar gevangenisstraf op. Als gevolg van die strafvervolging raakte ze haar advocatenvergunning kwijt.

Ni Yulan is nog verscheidene malen in de gevangenis geplaatst vanwege haar protesten tegen de illegale onteigening en sloop van huizen, waaronder ook haar eigen huis. Desondanks blijft ze een belangrijke rol spelen voor het mensenrechtenactivisme in China: ze heeft veel contact met mensenrechtenadvocaten en –activisten en publiceert over bedreigingen tegen hen. Ni Yulan is in afwachting van haar proces en zit op het moment in hechtenis.

Ni Yulan is op 7 april 2011 voor de derde keer opgepakt, samen met haar echtgenoot Dong Jiqin. Ni Yulan en haar echtgenoot lopen groot risico opnieuw mishandeld te worden. Op het ‘zoeken van ruzies en het uitlokken van problemen’, waar ze officieel van verdacht worden, staat onder artikel 293 van het strafboek een straf van maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

Pas op 21 december werd bekend gemaakt dat Ni Yulan de mensenrechtentulp toegekend heeft gekregen. Normaliter wordt de prijs uitgereikt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. Zie hier het bekendmakingsbericht van het ministerie van Buitenlandse zaken.

In een artikel van het Parool kunt u een interview lezen met de voorzitter van de Jury van de Mensenrechtentulp, Cisca Dresselhuys.

 

 

Meer nieuws

23 maart 2023

Concerns about Ugandan Anti-Homosexuality Bill

On 21 March 2023, the Ugandan parliament passed the Anti-Homosexuality Bill of 2023. The Bill is claimed to “protect the traditional family” and introduces severe punishments for “homosexual acts”. It even introduced the death penalty. Lawyers for Lawyers is concerned

Lees verder
17 maart 2023

Georgia withdraws controversial draft of ‘Foreign Agents Law’

Georgia

Lawyers for Lawyers welcomes the news that Georgia has withdrawn the controversial draft ‘Foreign Agents Law’ on 9 March 2023. This Foreign Agents Law shows large similarities with the foreign agents law in Russia and its draft resulted in mass

Lees verder
15 maart 2023

Concerns about the ongoing threats, kidnapping and harassment against Colombian lawyer Andrea Torres Bautista

Colombia

Lawyers for Lawyers is concerned about the ongoing threats, harassment and the lack of progress in the investigations of aggressions towards Andrea Torres Bautista, Colombian human rights lawyer and co-director of the Fundación Nydia Erik Bautista (FNEB). Andrea Torres heads

Lees verder
10 maart 2023

Statement on the assassination attempt and harassment of Eswatini lawyer Maxwell Nkambule

eSwatini

Lawyers for Lawyers is concerned about the assassination attempt as well as the harassment and intimidation of Mr Maxwell Nkambule. Lawyers for Lawyers is furthermore concerned about the overall failures of the authorities in the Kingdom of Eswatini to ensure

Lees verder