Colombia Caravana missie 2014
7 september 2014

Colombia Caravana missie 2014

Colombia

Evenals in 2010 en 2012, heeft Lawyers for Lawyers ook dit jaar deelgenomen aan Caravana Internacional de Juristas (Caravana). Van 23 tot 30 augustus hebben Wout Albers en Harald Wiersema met een groep van ongeveer 70 advocaten, rechters en andere juristen een bezoek gebracht aan Colombia. De Caravana wordt vanuit Londen georganiseerd in samenwerking met lokale Colombiaanse advocaten. Een van de belangrijkste doelen is om de zichtbaarheid van het werk van Colombiaanse mensenrechtenadvocaten te vergroten. Om dit te bereiken spraken de verschillende deelnemers in Bogota en in 7 andere Colombiaanse regio’s (Bucaramanga, Buenaventura, Cali, Cartagena, Medellin, Pasto en Santa Marta) enerzijds met rechters en met advocaten en hun cliënten en anderzijds met autoriteiten zoals het Openbaar Ministerie, de ombudsman, ambassades en ministeries. Tijdens deze gesprekken werd aandacht besteed aan algemene problemen bij toegang tot het recht, de oorzaken van die problemen en mogelijke oplossingen. Daarnaast kwam specifiek de positie van advocaten en mensenrechtenverdedigers aan de orde, al dan niet aan de hand van individuele zaken van bedreigde of vermoorde advocaten.

Uit het persbericht van de Caravana (hier beschikbaar) komt naar voren dat, ondanks het bestaan ​​van de Unidad Nacional de Protección en de voorzorgsmaatregelen die  toegekend worden aan advocaten en mensenrechtenactivisten, velen van degenen die risico lopen door hun werkzaamheden geen bescherming krijgen. Vooral de situatie van mensenrechten advocaten in Cali, Valle de Cauca en Bolívar  is ernstig; sinds de Caravana in 2010 zijn vele advocaten gedood. In het algemeen blijven mensenrechtenverdedigers obstakels ondervinden bij het uitvoeren van hun werkzaamheden, omdat zij het slachtoffer zijn van bedreigingen, aanvallen en surveillance. Zorgwekkend is de voortdurende stigmatisering van mensenrechtenverdedigers. Zij worden vaak vals beschuldigd van rebellie, corruptie en justitiële fraude.

Een rapport over de bevindingen van de missie zal later dit jaar verschijnen. De Caravana, en de Lawyers for Lawyers vrijwilligers die daaraan deelnamen, zijn een aantal keer in het Colombiaanse nieuws geweest. Nieuwsuitzendingen (in het Spaans) vind u hier en hier.

Meer nieuws uit Colombia