De Krim Intimidatie van advocaten
1 februari 2017

De Krim Intimidatie van advocaten

Russian Federation

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de intimidatie van mensenrechtenadvocaten Emil Kurbedinov en Nicolai Polozov. Beide advocaten werden in januari 2017 opgepakt. Human Rights Watch meldt dit op haar website.

Sinds de bezetting van de Krim door de Russische Federatie zijn de advocaten Emil Kurbedinov en Nicolai Polozov actief betrokken bij de verdediging van Krimtartaren. Zo vertegenwoordigen zij Chiygoz en Umerov, beiden voorzitter van het vertegenwoordigingsorgaan van de Krimtataren. De voorzitters worden momenteel vervolgd in verband met hun onverhulde en publieke verzet tegen de bezetting van de Krim door de Russische Federatie.

Op 25 januari 2017 hebben agenten van de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) Nikolai Polozov opgepakt, terwijl hij op weg was naar een zitting in het proces tegen zijn cliënt Chiygoz. Polozov vertelde aan Human Rights Watch dat hij bij zijn hotel in Simferopol benaderd werd door zes agenten. De agenten dwongen hem vervolgens in een busje en reden hem naar het kantoor van de FSB in Simferopol. Daar is hij ondervraagd over de zaak van zijn andere cliënt, Umerov. Polozov weigerde de vragen te beantwoorden, wijzend op de advocaat-cliënt privilege. Tweeënhalf uur later mocht hij het gebouw verlaten.

Een dag later, op 26 januari 2017, werd Emil Kurbedinov gearresteerd. De politie doorzocht zijn huis en kantoor, en heeft daarbij laptops en andere elektronische apparatuur in beslag genomen. Kurbedinov werd door het Zhelezhnodorozhny District Court in Simferopol onmiddellijk veroordeeld tot tien dagen administratieve detentie. De aanklachten tegen hem zouden verband houden met een social-mediapost van 2013, waarin Kurbedinov een video van de islamitische organisatie Hizb ut-Tahrir deelde. Deze organisatie is door de Russische wetgeving verboden. Het bericht dateert van vóór de Russische bezetting van de Krim. Hizb ut-Tahrir is volgens de Oekraïense wet geen verboden organisatie en de video toonde een vreedzame bijeenkomst.

Na zijn vrijlating heeft Kurbedinov bezworen te blijven werken voor de bescherming van de mensenrechten in de Krim, en door te gaan met het uitvoeren van zijn professionele taken als advocaat.

Meer nieuws uit Russian Federation