Mahienour el-Massry krijgt 1 jaar en 3 maanden
2 juni 2015

Mahienour el-Massry krijgt 1 jaar en 3 maanden

Egypt

Op 31 mei 2015 heeft het Hof van Beroep in El-Raml advocaat Mahienour Massry, samen met negen activisten, veroordeeld tot een jaar en drie maanden gevangenisstraf op beschuldiging van, onder andere, “het aanvallen van veiligheidstroepen.” Ze was in preventieve hechtenis sinds de eerste zitting in hoger beroep op 11 mei 2015.

In februari 2015 werd El-Massry veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het  “aanvallen van veiligheidstroepen”, nadat zij in maart 2013 samen met andere advocaten naar politiebureau in Raml ging om juridische bijstand te verlenen aan drie activisten die waren gearresteerd en naar de politie waren gestuurd door aanhangers van het Moslim Broederschap (de “Raml politiebureau” zaak). De advocaten werden aangevallen door de politie op het politiebureau, en El-Massry werd kort vastgehouden voordat het Openbaar Ministerie besloot om haar vrij te laten. Na het vonnis in februari 2015 hoefde El-Massry niet naar de gevangenis, omdat zij borg betaalde (circa EUR 580) in afwachting van beroep.

Lawyers for Lawyers veroordeelt de nieuwe veroordeling en willekeurige detentie van Mahinour El-Massry en roept de Egyptische autoriteiten op om haar onmiddellijk vrij te laten en de aanklachten tegen haar te laten vallen, als deze gericht zijn op het belemmeren van haar vreedzame mensenrechtenactiviteiten.

Meer nieuws uit Egypt