Mahienour el-Massry weer vrij
23 augustus 2016

Mahienour el-Massry weer vrij

Egypt

Mensenrechtenadvocaat Mahienour El-Massry werd zaterdag 13 augustus vrijgelaten, nadat ze haar gevangenisstraf van 15 maanden uit heeft gezeten.

Op 31 mei 2015 bevestigde het Hof van Beroep de veroordeling van El-Massry voor onder andere ‘het aanvallen van veiligheidstroepen’. Deze ‘aanval’ vond plaats bij het Raml politiebureau, waar zij in maart 2013 samen met andere advocaten juridische bijstand verleende aan drie activisten. Deze waren door aanhangers van de Moslimbroederschap aangegeven en vervolgens gearresteerd. Lawyers for Lawyers voert sinds El-Massry’s eerste arrestatie campagne voor haar vrijlating.

Mahienour El-Massy staat bekend om haar inzet voor mensenrechten en haar kritiek op het Egyptische regime. Kort voor haar vrijlating nam ze deel aan een hongerstaking, samen met zes andere gedetineerden van de Qanatar vrouwengevangenis. Ze eisten hun recht op bezoek op. In 2014 won El-Massry de Ludovic Trarieux prijs, een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een advocaat die bijdraagt ​​aan de verdediging van de mensenrechten.

Meer nieuws uit Egypt