Egypte Mensenrechten-advocaten slachtoffer van onderdrukking
6 juni 2014

Egypte Mensenrechten-advocaten slachtoffer van onderdrukking

De mensenrechtensituatie in Egypte verslechtert in een rap tempo. L4L ontving informatie over een aantal zaken waarbij mensenrechtenadvocaten betrokken zijn, die illustreren dat mensenrechtenverdedigers die kritiek uiten op het regime in vergaande mate onderdrukt worden. Een toename in het aantal zaken vond plaats sinds de “protestwet” in november 2013 werd aangenomen, waarin het recht om te demonstreren aan banden werd gelegd.

Mensenrechtenadvocaat Mahienour el-Massry wordt verdacht van het “aanvallen van veiligheidstroepen”. In maart 2013 ging El-Massry samen met andere advocaten naar politiebureau Raml om juridische bijstand te verlenen aan drie activisten die waren gearresteerd en naar de politie waren gestuurd door aanhangers van het Moslim Broederschap. De advocaten werden aangevallen door de politie in het politiebureau en mevrouw El-Massry werd korte tijd vastgehouden voordat het Openbaar Ministerie besloot om haar en de anderen vrij te laten. De zaak werd pas op 8 mei 2014 verwezen naar de rechtbank, maar de aangewezen rechter trok zich terug. De eerstvolgende zitting is gepland op 16 juni 2014. L4L schreef een brief aan de autoriteiten van Egypte om zorg te uiten over de detentie van El-Massry en de aankomende zitting.

Verder wordt El-Massry samen met advocaat Hassan Mustafa, vervolgd voor het “protesteren zonder vergunning” en het “aanvallen van veiligheidstroepen”. Reden voor deze aanklachten is het organiseren van een vreedzaam protest dat erop gericht was politierepressie in Egypte en de repressie van de georganiseerde een vreedzame demonstratie aan de kaak te stellen. Op 2 januari 2014 werden zij bij verstek veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Direct na de hoorzitting werd Mahienour el-Massry gevangen genomen. Op 26 juni 2014 vind het hoger beroep in deze zaak plaats.

Mahienour el-Massry wordt gesteund door veel van haar collega’s, die onlangs zelf gevolgen ondervonden van het betuigen van deze steun. Op 22 mei 2014 maakten de Egyptische veiligheidstroepen met geweld een einde aan een solidariteitsmars buiten het hoofdkwartier van het Egyptische Centrum voor Economische en Sociale Rechten (ECESR) in Alexandrië. Deze werd georganiseerd naar aanleiding van een persconferentie waarin steun werd betuigd voor El-Massry. Mohamed Ramadan en Mohamed Hafez, advocaten van het Arabische Netwerk voor Mensenrechteninformatie (ANHRI) in Alexandrië, werden geslagen en gearresteerd door de politie.

L4L is bezorgd over deze recente ontwikkelingen in Egypte, en de voortdurende onderdrukking van mensenrechtenadvocaten. L4L beraadt zich momenteel over de te nemen acties El-Massry en haar collega’s.

Meer nieuws