Vrijspraak voor Mahienour El-Massry
16 januari 2018

Vrijspraak voor Mahienour El-Massry

Egypt

Advocaat Mahienour El-Massry is op 13 januari 2018 in beroep vrijgesproken. Volgens berichten werd zij op 16 januari vrijgelaten.

Op 18 november 2017 moest Mahienour El-Massry voorkomen bij een rechtbank in Alexandrië. Zoals gezegd vanwege haar vermeende deelname aan een demonstratie tegen de overdracht van de Tiran en Sanafir-eilanden aan Saoedi-Arabië. De zitting werd toen verdaagd tot 30 december en Mahienour El-Massry werd in hechtenis geplaatst. Op 30 december veroordeelde de rechtbank Mahienour El-Massry en Moatasem Medhat tot twee jaar gevangenisstraf. Lawyers for Lawyers riep de Egyptische autoriteiten op tot de onmiddelijke vrijlating van Mahienour El-Massry in december 2017 en januari 2018.

Mahienour El-Massry is een prominente mensenrechtenadvocate die bekend staat om haar werk ter bevordering van de rechten van gevangenen. Zij won in 2014 de gerenommeerde Ludovic Trarieux-prijs voor haar uitzonderlijke inzet voor de rechten van de mens.

Mahienour El-Massry werd al meerdere keren gearresteerd. In 2015 werd zij schuldig bevonden aan onder meer “het aanvallen van veiligheidstroepen” en is ze veroordeeld tot 1 jaar en 3 maanden gevangenisstraf.

Lawyers for Lawyers verwelkomt de beslissing van de rechtbank om Mahienour El-Massry vrij te spreken. Wij zullen de situatie van advocaten in Egypte op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Egypt