Filipijnen Ook advocaten onder slachtoffers massamoord Maguindanao
26 november 2009

Filipijnen Ook advocaten onder slachtoffers massamoord Maguindanao

“If they can kill lawyers, they can kill practically anybody.”

Dat stelde advocaat Concepcion (‘Conny’) Brizuela in november 2008 in gesprek met de leden van de L4L missie die op de Filippijnen onderzoek deden naar moorden op en bedreigingen tegen advocaten en rechters. Connie zei dat ze vanwege de doodsbedreigingen was verhuisd naar een ander eiland.

Conny is één van de 57 mensen die op 23 november 2009 werden ontvoerd en op gruwelijke wijze werden vermoord. De groep begeleidde de echtgenote van een kandidaat die zich verkiesbaar stelde voor de gouverneursverkiezingen in mei 2010. Inmiddels zijn hun lijken teruggevonden in een massagraf. Onder de slachtoffers bevonden zich twee advocaten en drieëntwintig journalisten, beroepsgroepen die op de Filippijnen extra onder vuur liggen.

L4L eist dat er onmiddellijk een eind komt aan de straffeloosheid op de Filippijnen en heeft dit 25 november 2009 in een gesprek met de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Hamburger aan de orde gesteld. De namen van deze twee collega’s worden bijgeschreven op de lange lijst van vermoorde advocaten, waarvoor tot nu toe niemand is veroordeeld.

Klik hier en hier voor een documentaire over de missie naar de Filippijnen die L4L in november 2008 organiseerde. Het rapport vindt u hier.

Meer nieuws