Filippijnen L4L slaat alarm: Filipijnse advocaat in gevaar
24 april 2014

Filippijnen L4L slaat alarm: Filipijnse advocaat in gevaar

L4L en Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) waarschuwen President Aquino van de Filippijnen in een open brief voor de praktijk van het leger om  advocaten als staatsvijanden te bestempelen . Sinds maart is advocate Maria Catherine L. Dannug-Salucon het slachtoffer van deze praktijk en wordt zij continue door militaire veiligheidsdiensten in de gaten gehouden. 

Labelen van advocaten als staatsvijanden door het leger houdt aan

Salucon staat onder surveillance van militaire veiligheidsdiensten. Deze surveillance is bijzonder verontrustend omdat op 25 maart jl. William Bugatti, mensenrechtenverdediger en juridisch medewerker van Salucon, is vermoord  – naar wordt aangenomen – door leden van diezelfde militaire veiligheidsdiensten.

Salucon zou ook voorkomen op de Filippijnse militaire lijst van personen die een bedreiging vormen voor de staatsveiligheid vanwege het verlenen van juridische bijstand aan zogenaamde ‘communistische -terroristen’.

Praktijk van aanmerken oorzaak van buitengerechtelijke executies

De praktijk van het labelen van personen als vijanden van de staat, in combinatie met de cultuur van straffeloosheid en militaire betrokkenheid in de politiek, is in het verleden door nationale en internationale fact finding commissies geïdentificeerd als een van de hoofdoorzaken van de golf van buitengerechtelijke executies in de Filippijnen sinds 2001. Sinds 2004 zijn tenminste 38 advocaten vermoord om redenen die verband lijken te houden met hun werk. Een groot aantal van hen werd publiekelijk door het leger als ‘vijand van de staat’ bestempeld of stond op de zogeheten ‘Watch’ lijst van de veiligheidsdiensten, voordat zij werden vermoord. Tot op heden is slechts één persoon veroordeeld voor deze moorden, en dat gebeurde in 2006.  

Patroon van aanhoudende bedreigingen tegen advocaten

De situatie van Salucon staat niet op zichzelf. In juli 2013 bestempelde generaal Noel Coballes van het Filippijnse leger de National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL) als ‘staatsvijand’ nadat  NUPL kritiek leverde op de promotie van een generaal, tegen wie beschuldigingen zijn geuit van betrokkenheid bij  mensenrechtenschendingen.

L4L en LRWC roepen de Filippijnse overheid op maatregelen te treffen om de persoonlijke en professionele veiligheid van advocaten  te beschermen en aanvallen op hun onafhankelijkheid en veiligheid te voorkomen en te bestraffen.

Hier kunt u het officiële Engelstalige pers statement vinden.

Meer nieuws

23 juni 2022

Mohamed El-Baqer: 1000 days of arbitrary detention

Egypt

Lawyer Mohamed El-Baqer must be released immediately and unconditionally, stated 19 human rights organisations, including Lawyers for Lawyers. His detention is arbitrary, aimed at punishing him for his legitimate human rights work and is only putting his life and psychological

Lees verder
23 juni 2022

Lawyers for Lawyers monitored second hearing in trial of Berrak Çağlar

Turkey

On 14 June 2022, representatives of Lawyers for Lawyers observed the second hearing in the trial of lawyer Berrak Çağlar who is accused of being a member of an armed terrorist organization, after expressing solidarity with her imprisoned colleague lawyers

Lees verder
22 juni 2022

Interview with Daria Korolenko: “We’ve talked about it for a long time, but only now has it become more visible outside of Russia”

Russian Federation

To help or support lawyers from the Russian Federation, the international legal community should use their resources to advocate for the documentation, monitoring and investigation of human rights violations in Russia, says OVD-Info’s Daria Korolenko. OVD-Info OVD-Info is an independent

Lees verder
20 juni 2022

Joint oral statement to Human Rights Council on Iran, Turkey, China

On 20 June 2022, Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) and Lawyers for Lawyers delivered an oral statement on the systematic pattern of arbitrary detention of lawyers in Iran, Turkey and China. The statement was delivered during the 50th session of

Lees verder