We advocate for laws, policies and practices that ensure protection for the independence and safety of lawyers

Influence

We pleiten voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. We reizen naar de VN in Genève voor presentaties en we spreken vertegenwoordigers van regeringen (advocacy). Daar benadrukken we continu het belang van de UN Basic Principles on the Role of Lawyers, de internationale afspraken over de onafhankelijke rol van advocaten. Ook organiseren we bijeenkomsten voor Nederlandse advocaten, kantoren en ordes, om hen bewust te maken van de situatie van hun internationale collega’s. En via kanalen zoals social media delen we de verhalen van advocaten die door hun werk bedreigd of vervolgd worden.

Als onderdeel van ons “influence” programma voeren wij een actieve lobby voor wetten en beleid die een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur nastreven, in overeenstemming met internationaal erkende principes en standaarden.

Dit doen wij door:

  • Het lobbyen van internationale instanties en hun mechanismen om te pleiten voor standaarden, resoluties en aanbevelingen die de onafhankelijkheid en veiligheid van advocaten versterken.
  • Het lobbyen van overheden om effectieve rechtsbescherming in te stellen, te implementeren en af te dwingen, en waar nodig, wetten te wijzigingen die de onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur.

Consultative status

Lawyers for Lawyers has been granted the special consultative status by the UN Economic and Social Council, also known as the ECOSOC status. The status gives us the right to participate in meetings of the Council, its functional commissions and other subsidiary bodies.

Read more

Fact finding missions

Reports of missions in which independent experts present their findings about the information they have gathered and the research they have done into the facts about a particular situation or conflict, are valuable sources of information for the United Nations and other state institutions and organizations to be able to act.

Read more