We advocate for laws, policies and practices that ensure protection for the independence and safety of lawyers

Influence

We pleiten voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. We reizen naar de VN in Genève voor presentaties en we spreken vertegenwoordigers van regeringen (advocacy). Daar benadrukken we continu het belang van de UN Basic Principles on the Role of Lawyers, de internationale afspraken over de onafhankelijke rol van advocaten. Ook organiseren we bijeenkomsten voor Nederlandse advocaten, kantoren en ordes, om hen bewust te maken van de situatie van hun internationale collega’s. En via kanalen zoals social media delen we de verhalen van advocaten die door hun werk bedreigd of vervolgd worden.

Wij lobbyen voor wetten, beleid en praktijken die het onafhankelijk functioneren en de veiligheid van de advocatuur beschermen, in overeenkomst met internationaal erkende wetten en standaarden.

Dit doen wij door:

  • Het lobbyen van overheden om effectieve rechtsbescherming te implementeren en te versterken en wetten te veranderen die nodig zijn om een onafhankelijke advocatuur te garanderen.
  • Rapporten in te dienen bij internationale organen en hun mechanismen om te pleiten voor standaarden, resoluties en aanbevelingen die de onafhankelijkheid en veiligheid van advocaten verbeteren.

Consultative status

Lawyers for Lawyers has been granted the special consultative status by the UN Economic and Social Council, also known as the ECOSOC status. The status gives us the right to participate in meetings of the Council, its functional commissions and other subsidiary bodies.

Read more

Fact finding missions

Reports of missions in which independent experts present their findings about the information they have gathered and the research they have done into the facts about a particular situation or conflict, are valuable sources of information for the United Nations and other state institutions and organizations to be able to act.

Read more