Iran Invrijheidstelling Nasrin Sotoudeh groot nieuws voor Iraanse advocatuur
18 september 2013

Iran Invrijheidstelling Nasrin Sotoudeh groot nieuws voor Iraanse advocatuur

“De vrijlating van Nasrin Sotoudeh is groot nieuws voor de Iraanse Balie en laat opnieuw zien dat de nieuwe Iraanse President in rap tempo het anti-advocaten beleid van zijn voorgangers achter zich laat”, zegt Phon van den Biesen, Voorzitter van Lawyers for Lawyers (L4L), “Het gebeurt niet vaak dat een nieuwe regering zo drastisch en zo snel het politieke misbruik van het rechtssysteem van zijn voorgangers terugdraait.”

Nog maar twee weken geleden werd een andere Iraanse mensenrechtenadvocaat vrijgelaten: Javid Houtan Kian, die al drie jaar onder erbarmelijke omstandigheden in een geïsoleerd gelegen gevangenis had gezeten en net als Nasrin Sotoudeh nog vele jaren gevangenisstraf voor de boeg had.

Niet lang daarvoor besloot de nieuwe Iraanse regering het door de vorige regering voorbereide wetsontwerp tot strenge regulering van de advocatuur, inclusief strak overheidstoezicht, in de la te leggen.

Advocaten voor Advocaten heeft zich de afgelopen jaren bij voortduring ingezet voor gevangengenomen mensenrechtenadvocaten in Iran.

Er waren schrijfacties in 2010, 2011 en 2012 en toen Nasrin Sotoudeh in 2012 in hongerstaking ging omdat het regime intimiderende maatregelen trof tegen haar man en kind, demonstreerde L4L voor de Iraanse Ambassade in Den Haag en had vervolgens een lang gesprek met de Iraanse Ambassadeur. Diezelfde week werden de maatregelen gestaakt en kon Nasrin Sotoudeh de hongerstaking staken.

Kort geleden vestigde L4L de aandacht op Houtan Kian met een filmpje dat in hoog tempo via internet de wereld over ging. In het filmpje spraken mensenrechtenadvocaten van alle continenten, die zelf ook slachtoffer zijn geweest van onderdrukking door de overheid, hun solidariteit met Houtan Kian uit.

“Nu dóór voor de anderen”, is het parool van L4L. Want er zitten nog steeds mensenrechtenadvocaten vast in Iran, terwijl een groot aantal van hen in noodgedwongen ballingschap in het buitenland moet verblijven.

Nadere info over Nasrin Sotoudeh
Nasrin Sotoudeh
stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares die het Defenders for Human Rights Center mede oprichtte. Ook was ze de advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die op 29 januari 2011 in Iran werd geëxecuteerd.

Sotoudeh werd aanvankelijk veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar dit werd in hoger beroep teruggebracht tot 6 jaar. Daarnaast mag ze haar vak niet uitoefenen of reizen gedurende 20 jaar. Het is op dit moment onbekend of deze laatste sancties nu zullen blijven gelden.

Meer nieuws