Iran L4L spreekt met gevluchte Mohammad Mostafaei
25 oktober 2010

Iran L4L spreekt met gevluchte Mohammad Mostafaei

De Iraanse mensenrechtenadvocaat Mohammad Mostafaei kreeg politiek asiel in Noorwegen. Onlangs was hij in Amsterdam. Hij zou willen dat advocaten in Europa hun Iraanse collega’s steunen bij mensenrechtenzaken.

“Het is belangrijk in Iran om andere mensen te redden. Ik heb 18 kinderen van de doodstraf gered, 13 vrouwen van steniging en nog eens 19 volwassenen van de normale doodstraf. Ik kreeg daarbij ook hulp van mensen in de regering. Er werken ook goede mensen bij de overheid. Ik heb het vonnis waarbij mij cliënte Sakineh Ashtiani door steniging ter dood veroordeeld werd een nepvonnis genoemd. Daar is men niet blij mee. Inmiddels is ook mijn opvolger Houtan Kian in de Ashtiani-zaak gearresteerd omdat hij met twee Duitse journalisten gepraat zou hebben. We weten niet hoe het met hem gaat.

Er zijn twee soorten rechters in Iran: rechters die recht spreken volgens het recht dat in de wetten staat geschreven. En er zijn rechters die vanuit een religieuze overtuiging werken. Zij zijn vaak opgeleid in Qum, een soort islamitisch Vaticaan ten zuiden van Teheran. Er zijn ook twee Advocatenordes. De oudste bestaat meer dan honderd jaar, is onafhankelijk en heeft 16.000 leden. Daar heb ik drie jaar gewerkt als beleidsmedewerker mensenrechten. Zij kunnen mij niet openlijk steunen uit vrees om hun licentie kwijt te raken. De regering heeft daarnaast een nieuwe Orde opgericht met zo’n 10.000 leden, vaak mensen die in de rechtbanken werken. In belangrijke zaken benoemt de overheid alleen nog advocaten uit haar eigen Orde. In ‘veiligheidszaken’ wordt helemaal geen advocaat benoemd.

Als Ahmadinejad weg is, kan ik terug. Als ik nu terugga zal deze regering mij doden.

Ik had het goed in Iran: we hadden een mooi huis, met een zwembad en een flinke tuin, twee auto’s. Ik had een groot kantoor met tien advocaten en vijf stagiaires. Voor sommige zaken werd ik betaald, maar voor de meeste zaken niet. Alle advocaten in Iran kennen me. Ik sta bekend om mijn goede relaties met collega’s, cliënten, journalisten, maar ook met de autoriteiten. Met iedereen. Behalve met één man bij het ministerie van Veiligheid.

Toen ze mijn vrouw arresteerden om druk op mij uit te oefenen ben ik gevlucht. Ik kon dat niet accepteren, ik moest laten zien: dit kàn niet. Niet voor mij, niet voor andere mensen. We zijn nu samen in Noorwegen.”

Meer nieuws

23 maart 2023

Concerns about Ugandan Anti-Homosexuality Bill

On 21 March 2023, the Ugandan parliament passed the Anti-Homosexuality Bill of 2023. The Bill is claimed to “protect the traditional family” and introduces severe punishments for “homosexual acts”. It even introduced the death penalty. Lawyers for Lawyers is concerned

Lees verder
17 maart 2023

Georgia withdraws controversial draft of ‘Foreign Agents Law’

Georgia

Lawyers for Lawyers welcomes the news that Georgia has withdrawn the controversial draft ‘Foreign Agents Law’ on 9 March 2023. This Foreign Agents Law shows large similarities with the foreign agents law in Russia and its draft resulted in mass

Lees verder
15 maart 2023

Concerns about the ongoing threats, kidnapping and harassment against Colombian lawyer Andrea Torres Bautista

Colombia

Lawyers for Lawyers is concerned about the ongoing threats, harassment and the lack of progress in the investigations of aggressions towards Andrea Torres Bautista, Colombian human rights lawyer and co-director of the Fundación Nydia Erik Bautista (FNEB). Andrea Torres heads

Lees verder
10 maart 2023

Statement on the assassination attempt and harassment of Eswatini lawyer Maxwell Nkambule

eSwatini

Lawyers for Lawyers is concerned about the assassination attempt as well as the harassment and intimidation of Mr Maxwell Nkambule. Lawyers for Lawyers is furthermore concerned about the overall failures of the authorities in the Kingdom of Eswatini to ensure

Lees verder