Iran Nog eens vijf advocaten opgepakt
16 november 2010

Iran Nog eens vijf advocaten opgepakt

Op zaterdag 13 november 2010 werden de Iraanse advocaten Sara Sabaghian, Maryam Kiyan Ersi en Maryam Karbasi aangehouden. Ze werden door veiligheidsdiensten opgepakt toen zij na een bezoek aan het Turkse Antalya landden op de luchthaven van Teheran. Dat melden verschillende Iraanse websites. Officier van Justitie Abbas Jafari Dolatabadi heeft de arrestaties bevestigd en verklaarde dat de drie advocaten zijn aangehouden om redenen van staatsveiligheid. De precieze inhoud van de aanklacht is vooralsnog onduidelijk, maar houdt mogelijk verband met hun oproep in september om Nasrin Sotoudeh, een andere Iraanse advocate die vastzit, vrij te laten.

Haar proces begon op maandag 15 november 2010. Ze werd op de eerste dag vergezeld door haar advocaten Abdolfatah Soltani, Mina Jaafari en Nasim Ghanavi. Nasrin Sotoudeh werd op 4 september na ondervraging gearresteerd en wordt beschuldigd van het ontplooien van ‘activiteiten tegen de nationale veiligheid’, het ‘bijeenkomen met als doel het verstoren van de veiligheid’ en ‘samenwerken met het Defenders of Human Rights Center’. Het DHRC is de meest prominente mensenrechtenorganisatie in Iran en wordt momenteel geleid door Nobelprijs-laureaat Shirin Ebadi. Naar verluidt heeft Nasrin Sotoudeh bij het begin van haar rechtszaak besloten om een hongerstaking, die ze begon uit protest tegen haar detentie en de slechte behandeling in de Evin-gevangenis, te beëindigen. De hongerstaking heeft tot de start van het proces vijftig dagen geduurd. De volgende zittingsdag staat gepland op 24 november.

Waarschijnlijk zijn nog twee advocaten gearresteerd. Van één van hen, Roza Gharachorlou, werd gemeld dat ze weer vrij zou zijn, net als de bovengenoemde Maryam Karbasi.

Meer nieuws