Advocaat Nkongho Felix Agbor-Balla vrijgelaten
18 september 2017

Advocaat Nkongho Felix Agbor-Balla vrijgelaten

Cameroon

De Kameroense advocaat Nkongho Felix Agbor-Balla is op 31 augustus 2017 vrijgelaten. Door middel van een presidentieel besluit van 30 augustus 2017 is zijn vervolging gestaakt. Een dag later is dat besluit bekrachtigd door het Militaire Tribunaal van Yaounde en werd de advocaat vrijgelaten.

Agbor-Balla zat sinds 17 januari 2017 in hechtenis op verdenking van onder meer ‘vijandelijkheden tegen het vaderland’ en het aanzetten tot burgeroorlog en revolutie. Hij is vice-voorzitter voor Centraal Afrika bij de African Bar Association (AFBA) en voorzitter van de Fako Lawyers’ Association (FAKLA) en was voorzitter van de inmiddels verboden Cameroon Anglophone Civil Society Consortium (CACSC), de vertegenwoordiger van Engelstalige advocaten en docenten. Agbor-Balla was betrokken bij onderhandelingen met de regering van Kameroen om de onrust te beteugelen tussen de Engelstalige en Franstalige bevolking. Op 17 januari 2017 werd hij gearresteerd door een speciale eenheid, en naar de gevangenis in Yaoundé gebracht.

De start van het proces tegen Agbor-Balla werd keer op keer uitgesteld. Door middel van een presidentieel besluit van 30 augustus 2017 is zijn vervolging gestaakt. Een dag later is dat besluit bekrachtigd door het Militaire Tribunaal van Yaounde en is Agbor-Balla vrijgelaten.

Na zijn arrestatie riepen vele organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, op tot zijn vrijlating. Wij zullen de situatie in Kameroen op de voet blijven volgen.

 

 

Meer nieuws uit Cameroon