Advocaat vrijgelaten uit psychiatrische kliniek
17 december 2014

Advocaat vrijgelaten uit psychiatrische kliniek

Kazakhstan

Op 15 december 2014 werd Kazachstaanse advocate Zinaida Mukhortova vrijgelaten uit de psychiatrische kliniek waarin zij op 2 juli 2014 gedwongen werd opgenomen.

In juli 2014 riep Lawyers for Lawyers de Kazachstaanse autoriteiten op Mukhortova uit een psychiatrische inrichting te ontslaan, waarin zij op 2 juli gedwongen was opgenomen. Mukhortova werd op die dag met geweld meegenomen door zes mannen, vermoedelijk politiemannen vermomd als ingenieurs, terwijl zij op familiebezoek was. De gedwongen psychiatrische opname van Mukhortova lijkt verband te houden met haar legitieme activiteiten als mensenrechtenadvocaat.

De problemen voor Mukhortova begonnen nadat zij de ongeoorloofde inmenging in een juridische procedure door een parlementslid aan de kaak had gesteld. In 2010 werd ze gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen. Ook werd ze aan een psychiatrisch onderzoek onderworpen en is een ‘waanstoornis’ bij haar vastgesteld. Sindsdien is Mukhortova verscheidene malen gedwongen opgenomen in psychiatrische inrichtingen.

Mukhortova heeft de diagnose van haar geestesgesteldheid en de rechtmatigheid van haar gedwongen opnames tevergeefs tot de hoogste rechterlijke instantie aangevochten. In mei 2014 bevestigde de Kazachstaanse Hoge Raad dat de gedwongen opname van Mukhortova in een psychiatrische inrichting rechtmatig was.

Zinaida Mukhortova is een advocaat met meer dan tien jaar ervaring. Ze gaf gratis juridisch advies aan de lokale bevolking en stelde corruptie en inmenging van de politiek in de rechterlijke macht aan de kaak.

Meer nieuws uit Kazakhstan