Brief voor Zinaida Mukhortova
11 juli 2014

Brief voor Zinaida Mukhortova

Kazakhstan

In een brief aan de Kazachstaanse overheid heeft Lawyers for Lawyers opgeroepen om Zinaida Mukhortova vrij te laten van de gedwongen psychiatrische opname die gelinkt is aan haar zeer waardevolle mensenrechtenactiviteiten. Kadyr Kasiyet, een mensenrechtenorganisatie uit Kazachtstan, meldt dat Zinaida Mukhortova op 2 juli 2014 met geweld is meegenomen door zes mannen, vermoedelijk politiemannen vermomd als ingenieurs, terwijl zij op bezoek was bij familie in Balkhash. Ze is gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek.

De gedwongen psychiatrische opname van Mukhortova lijkt verband te houden met haar legitieme activiteiten als mensenrechtenadvocaat in Kazachstan. Op 12 februari 2010 werd zij al gearresteerd in de rechtzaal in Balkash, en in voorlopige hechtenis gesteld. In juli 2010 is zij onderworpen aan een psychiatrisch onderzoek en is bij haar een ‘waanstoornis’ vastgesteld.

Sindsdien is Zinaida Mukhortova verscheidene malen gedwongen opgenomen in psychiatrische inrichtingen om vervolgens weer te worden vrijgelaten. Nadat het hof in augustus 2013 besloot dat gedwongen opname van Mukhortova in een psychiatrische inrichting legaal was, is Mukhortova in beroep gegaan tegen deze uitspraak. In mei 2014 heeft de Hoge Raad deze uitspraak bevestigd.

Zinaida Mukhortova is een advocaat met meer dan tien jaar ervaring. Ze heeft ook de lokale bevolking voorzien van gratis juridisch advies en heeft corruptie en inmenging van de politiek in de rechterlijke macht aan de kaak gesteld.

U vindt de brief hier.

en onofficiële versie van onze submission is ook beschikbaar in het Russisch.

Meer nieuws uit Kazakhstan