Kazachstan Gedwongen psychiatrische opname advocaat bekrachtigd in beroep
1 oktober 2013

Kazachstan Gedwongen psychiatrische opname advocaat bekrachtigd in beroep

Op 27 september 2013 heeft de regionale rechtbank van Karaganda de beslissing van de rechtbank van Balkhash, dat de gedwongen psychiatrisch opname van advocaat Zinaida Mukhortova legaal is, bevestigd. Hiermee verwierp de rechtbank het beroep van Mukhortova. Deze beslissing werd genomen in haar afwezigheid, alhoewel Zinaida Mukhortova’s advocaten naar verluidt verzocht hadden tot het uitstellen van de hoorzitting tot oktober, om haar aanwezigheid in hierbij te garanderen.

In augustus 2013 riep L4L de Kazachse autoriteiten op tot het vrijlaten van Zinaida Mukhortova, omdat haar recente gedwongen psychiatrische opsluiting samen lijkt te hangen met haar legitieme activiteiten als advocaat. In september 2009 heeft Zinaida Mukhortova, samen met drie andere advocaten, een klacht ingediend bij de president van Kazachstan tegen de vermeende inmenging van parlementslid Nigmatullin in de rechtsbedeling. In reactie op deze klacht werd een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Mukhortova op verdenking van het “opzettelijk vals indienen van een klacht”, strafbaar gesteld in artikel 351, punt 2 van het Wetboek van Strafrecht. In het kader van dit onderzoek werd een psychiatrisch onderzoek bevolen en werd Mukhortova gediagnosticeerd met een ‘waanstoornis’.

Sindsdien is Mukhortova verscheidene malen gedwongen opgenomen, meest recentelijk op 9 augustus 2013. L4L heeft ernstige zorgen over de situatie van Zinaida Mukhortova, omdat de gedwongen opname in een psychiatrische kliniek een poging van de regering van Kazachstan lijkt om haar legitieme activiteiten als advocaat te beteugelen.

Voor meer informatie, klik hier.

 

 

 

Meer nieuws