Rechtbank geeft advocaat gelijk
1 mei 2016

Rechtbank geeft advocaat gelijk

Kazakhstan

Het College van Beroep van de rechtbank van Almaty besliste op 18 april 2016 dat de eis van de opsporingsautoriteiten om een ​​advocaat te laten getuigen in een zaak waarin zij een cliënt vertegenwoordigt, in strijd is met de Kazachse wet. Het College van Beroep heeft daarmee een eerdere beslissing van de Medeu regionale rechtbank vernietigd. Deze regionale rechtbank had de rechtmatigheid van deze eis juist bevestigd. Dit meldt de International Commission of Jurists op hun website.

Advocaat Ayman Umarova startte op 28 maart 2016 de vertegenwoordiging van Sayat Nadirbayev. De betreffende strafzaak houdt verband met de zaak tegen Talgat Ermegiyaev, een voormalig hoofd van het bedrijf Astana EKSPO-2017. Deze man wordt beschuldigd van verduistering.

Op 2 april ontving Ayman Umarova een officiële oproep om op te treden als getuige in deze zaak. Daarvoor al had het hoofd van de onderzoeksafdeling van de Anti-Corruptie dienst van Almaty haar telefonisch verzocht om te getuigen. Bovendien ontving de voorzitter van de Almaty Collegium van Advocaten op 6 april een brief, alweer ondertekend door de Anti-Corruptie dienst, met het verzoek om “het getuigen van advocaat Umarova Ayman te faciliteren”. Als gevolg van dit alles moest Ayman Umarova inderdaad verplicht meerdere keren als getuige optreden.

Het College van Beroep van de rechtbank van Almaty gaat hier niet in mee en besliste in het voordeel van de advocaat; het College oordeelde dat de eis van de opsporingsautoriteiten in strijd is met de wet.

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de situatie van advocaten in Kazachstan. In augustus 2015 dienden wij een rapport in bij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties om dit Comité te informeren over de moeilijkheden die advocaten in Kazachstan ondervinden bij het uitoefenen van hun beroep.

Meer nieuws uit Kazakhstan