Deze advocaten mogen niet vergeten worden!
3 juli 2015

Deze advocaten mogen niet vergeten worden!

Drie advocaten uit Turkije, Kameroen en Colombia vragen aandacht voor hun collega’s, die moeilijkheden ondervinden bij het uitoefenen van hun beroep als advocaat. Deze advocaten mogen niet vergeten mogen worden! Jacqueline van Vugt maakte voor Lawyers for Lawyers een video, voorafgaand aan het seminar ‘Lawyers are not their clients’.

L4L – Award winnaar Jorge Molano vraagt aandacht voor zijn collega José Humberto Torres. José Humberto Torres zet zich al meer dan 30 jaar voor de verdediging van slachtoffers van mensenrechtenschendingen, namens de stichting Fundación Comité de Solidaridad con los Presos Políticos (FCSPP). Torres heeft onder meer opgetreden in de rechtszaak tegen Jorge Noguera, voormalig directeur van de Colombiaanse Binnenlandse Veiligheidsdienst (DAS) wegens zijn betrokkenheid bij de moord op Alfredo Correa de Andreis. Daarnaast heeft hij meegewerkt in rechtszaken tegen verschillende leiders van het Colombiaanse leger wegens mensenrechtenschendingen (buitengerechteljke executies door het leger). Torres is wegens zijn werk veelvuldig het slachtoffer geweest van bedreigingen en is twee maal tijdelijk gevlucht uit Colombia.

Alice Nkom uit Kameroen vertelt over haar collega Michel Togué. In de Kameroense samenleving is er sprake van diepgewortelde homohaat als gevolg van de traditionele cultuur en bijgeloof. Van de in totaal meer dan tweeduizend advocaten in Kameroen zijn Michel Togué en Alice Nkom de enige advocaten die bereid zijn om mensen bij te staan die worden verdacht van het hebben van een seksuele relatie met personen van hetzelfde geslacht. Sinds oktober 2012 heeft Michel Togué vele doodsbedreigingen ontvangen vanwege dit feit. De bedreigingen zijn van die mate dat Togué voor zijn vrouw en kinderen politiek asiel heeft gevraagd in de Verenigde Staten. Zelf heeft hij zijn praktijk voortgezet in Kameroen, om bij te dragen aan de noodzakelijke verandering in zijn land.

Ayse Bingol vraagt aandacht voor haar collega Uğur Yeşiltepe, tevens de President van de Tunceli Orde van Advocaten. Hij werd veroordeeld tot 6 jaar en 3 maanden gevangenisstraf op verdenking van lidmaatschap van de verboden Maoist Communist Party (MKP). De officieren van justitie beweren dat Yesiltepe betrokken is geweest bij terroristische activiteiten tijdens juridische rally’s in de oostelijke provincie Tunceli. Een van de bewijsstukken tegen hem was een discussie met de politie tijdens een persverklaring over één van Yesiltepe’s cliënten, die werd veroordeeld tot 56 jaar in de gevangenis voor schreeuwen leuzen tijdens de herdenking van İbrahim Kaypakkaya, een maoïstische leider die werd gemarteld en gedood door veiligheidstroepen in 1973.

Meer nieuws