L4L en FTW bezoeken advocatenkantoren
17 mei 2018

L4L en FTW bezoeken advocatenkantoren

Türkiye

Op 10 mei 2018 werden in Istanbul drie hoorzittingen gehouden in zaken tegen advocaten die verdacht worden van terrorismegerelateerde misdaden: de KCK-zaak, de ŐHD-zaak en een nieuwe zaak (inzake het Cizre-protest). Vertegenwoordigers van Lawyers for Lawyers (L4L) en Fair Trial Watch (FTW) namen twee van die hoorzittingen waar, samen met waarnemers uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. De dag na de hoorzittingen, op 11 mei 2018, bezochten de vertegenwoordigers van Lawyers for Lawyers en Fair Trial Watch twee advocatenkantoren van advocaten die al maanden in voorlopige hechtenis zitten.

Eerst bezochten ze een van de kantoren van Halkın Hukuk Bürosu (“Advocaten van het Volk”). Dit kantoor werkt veel met advocatenkantoor Umut Hukuk. 19 Advocaten van deze twee kantoren zijn in september en november 2017 gearresteerd, waaronder Selçuk Kozağaçli, hoofd van Çağdaş Hukukçular Derneği (ҪHD, Progressive Lawyers Association). Omdat alle advocaten worden vastgehouden, wordt het kantoor nu gerund door 3 nieuwe advocaten, 2 stagiaires en 3 studenten. De eerste hoorzitting in deze zaak is gepland voor 9 september 2018.

Het tweede kantoor was Ezilenlerin Hukuk Bürosu (“Advocatenkantoor van de Onderdrukten”). De twee oprichters van dit kantoor (Sezin Uçar, die ook een verweerder is in de zaak over het Cizre-protest en Özlem Gümüştaş) zitten sinds 19 oktober 2017 in voorlopige hechtenis, een derde (Gülhan Kaya) zit in juridische detentie, wat betekent dat ze niet in de gevangenis zit, maar is verplicht om zich elke week te melden en een reisverbod heeft. De hoorzitting in deze zaak is gepland voor 16/17 juli 2018.

Ontmoeting met de voorzitter van de Orde van Advocaten in Istanboel
De vertegenwoordigers hebben ook een ontmoeting gehad met de deken van de Orde van Advocaten van Istanbul, dhr. Mehmet Durakoğlu, en daarbij de moeilijke situatie van de advocaten besproken. De deken sprak zijn bezorgdheid uit over de verslechterde rechtsstaat in Turkije en de problemen die advocaten ervaren. L4L en de Fair Trial Watch hebben de voorzitter gevraagd alles in het werk te stellen om de gedetineerde advocaten te ondersteunen.

Zorgen
L4L en Fair Trial Watch zijn nog steeds erg bezorgd over de situatie van advocaten in Turkije en zullen de zaken tegen hen op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Türkiye