Spanje

 

Onderdrukking van advocaten

In de afgelopen jaren zijn Baskische advocaten gearresteerd en soms vervolgd. Advocaten worden meestal gearresteerd op verdenking van terrorisme vanwege hun bijstand aan cliënten die gelieerd zijn aan de gewapende fractie van ETA. De kantoren van de betreffende advocaten zijn (illegaal) doorzocht en zelf zijn ze opgepakt en afgezonderd gevangen gehouden. Er is substantiële media-aandacht geweest voor deze zaken en de meeste van de zaken resulteerden, na jaren van (vaak afgezonderde) gevangenschap, in vrijspraak.

Enkelen uit de grotere groep Baskische advocaten tegen wie juridische maatregelen zijn ondernomen zijn Julen Arzuaga (verdenking opgeheven in 2008), Aiert Larrarte (vrijgesproken in 2009), Iñaki Goioaga Llano (vastgehouden voor een jaar en zeven maanden in voorarrest, vrijgesproken in 2012), Joseba Agudo Mancisidor (gevangen gehouden voor tweeënhalf jaar, vrijgesproken in 2012), Alfonso Zenon (het onderzoek loopt nog), Arantzta Zulueta, Jon Enparantza en Iker Sarrieg (vrijgelaten op borgtocht, het onderzoek loopt nog).

Advocatuur in Spanje

Eind 2011 waren er 130.000 advocaten actief in Spanje. Er zijn 83 Spaanse advocatenordes, die worden gecoördineerd door de Algemene Raad van Spaanse Ordes. De ordes vertegenwoordigen actieve en niet-actieve advocaten (er waren 50.800 niet-actieve advocaten in Spanje in 2011).

Internationale mnsenrechtenverdragen

Spanje is partij bij de meest belangrijke internationale mensenrechtenverdragen, alsook bij belangrijke Europese mensenrechtenverdragen.

In oktober 2003 bezocht de VN Speciaal Rapporteur betreffende Mishandeling het land en de Working Group on the Universal Periodic Review rapporteerde over Spanje in mei 2010.

Meer nieuws uit Spanje