Sudan

Positie van advocaten en activiteiten van L4L

De positie van advocaten in Sudan staat onder druk. Dat bleek bijvoorbeeld uit de zaak van de Sudanese mensenrechtenadvocaat Nabil Abid. De Sudanese veiligheidsdienst NISS overviel het kantoor van Nabil Abid in mei 2016, waar hij op dat moment een groep studenten adviseerde over een mogelijke schorsing in verband met protesten waaraan deze studenten hadden deelgenomen.

Daarnaast worden advocaten bedreigd die hebben meegewerkt aan de “Sudan Call” uit december 2014. Deze verklaring, opgesteld door Sudanese politieke en gewapende oppositietroepen en maatschappelijke organisaties, roept op tot het eindigen van de oorlog, ontmanteling van de één partij staat, duurzame vrede en een overgang naar een democratie. De Sudanese advocaat Amin Makki Madani en voormalig advocaat Faruq Abu Eisa waren aanwezig bij het opstellen van deze verklaring en werden direct na terugkomst in Sudan gearresteerd door NISS. In februari 2015 kwam de zaak voor de Special Anti-Terrorism Court in Khartoum. Na internationale druk (waaronder een brief van L4L) zijn de zaken geschorst en beide advocaten in april 2015 vrijgelaten.

Voor sommige advocaten is de bedreiging zo groot dat zij Sudan zijn ontvlucht, na te zijn opgepakt en gemarteld door de veiligheidsdienst NISS. L4L heeft in het verleden aandacht gevraagd voor Abdelrahman el Gasim. Abdelrahman el Gasmin leeft tegenwoordig in Uganda en blijft zich inzetten tegen mensenrechtenschendingen in Sudan.

Meer nieuws uit Sudan