Turkije

Positie van advocaten

Advocaten die cliënten bijstaan in politiek gevoelige zaken zijn vaak het doelwit van oneigenlijke inmenging in verband met hun legitieme activiteiten als advocaat. Sinds 2011 zijn tenminste 62 advocaten gearresteerd. Internationale waarnemers concludeerden in een zaak tegen 46 advocaten dat: “the lawyers accused in this case are being identified with their client’s cause and that these criminal proceedings are being used to repress, intimidate and punish the lawyers concerned for the fact that they represent a client involved in a politically sensitive case.”

Op 22 november 2011 werden in het kader van de zaak tegen de Koma Civakên Kurdistan (KCK, Vereniging der Koerdische Gemeenschappen) 46 Turkse advocaten gearresteerd. De KCK is volgens de Turkse autoriteiten een tak van de terreurorganisatie Kurdistan Workers’ Party (PKK). Alle advocaten die werden gearresteerd stonden (oud-) PKK-leden bij, en het overgrote deel van hen was bij de verdediging van PKK-leider Abdullah Öcalan betrokken. Zij worden beschuldigd van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’.

Activiteiten van L4L

Support
Interventies
L4L heeft verscheidene (gezamenlijke) brieven geschreven aan de Turkse autoriteiten over de situatie van advocaten in Turkije. Daarnaast schreven wij brieven aan de Special Rapporteur on the independence of lawyers and judges, en boden wij petities aan, aan zowel de Turkse als de Nederlandse autoriteiten.

In maart 2013 publiceerde L4L samen met een grote coalitie van organisaties een advertentie over de ‘lawyers-trial’ in de Turkse krant Radikal. Daarmee vroegen wij aandacht voor het feit dat 22 advocaten al 500 dagen in voorlopige hechtenis zaten.

In december 2015 plaatste L4L, samen met 35 organisaties en advocaten, twee rouwadvertenties (klik hier, en hier) in twee Turkse kranten ter ere van advocaat Tahir Elçi. Elçi werd op 28 november 2015 door het hoofd geschoten en overleed ter plekke.

Schrijfacties
In 2011 organiseerde L4L een schrijfactie voor de 46 gearresteerde advocaten in het KCK-proces.
In 2013 organiseerde L4L een schrijfactie voor advocaat Ramazan Demir.

VN interventies – UPR
L4L heeft in samenwerking met Lawyers’ Rights Watch Canada, de Law Society of England and Wales en Fair Trial Watch een rapportage ingediend voor de Universal Periodic Review van Turkije voor de VN Mensenrechtenraad die plaatsvond januari 2015.

Op 27 januari 2015 organiseerde L4L tezamen met andere organisaties een ‘side event’ in Genève met de titel: Persecution of Lawyers and Journalists in Turkey.

Missies
Sinds 2012 is L4L op vele waarnemingsmissies naar Turkije geweest. Wij namen zittingen waar in de zaak tegen Filiz Kalayci en haar collega’s, zittingen in het KCK- proces, zittingen in het CHD-proces, een zitting in de zaak tegen Ramazan Demir en zittingen in het proces tegen de Deken van de Orde van Istanbul.

Awareness
Dag van de Bedreigde advocaat
In 2012 stond de ’Dag van de Bedreigde Advocaat’ in het teken van Turkije.

Advocatuur

Organisaties van advocaten
De Unie van Turkse Advocatenordes werd opgericht op 7 april 1969. Volgens de advocatenwet is de Unie van Turkse Advocatenordes “een organisatie gevormd uit de Advocatenordes” in Turkije. Naast de Unie’s missie om de advocatuur te ontwikkelen en te waarborgen, is de Unie van Turkse Advocatenordes ook belast met het versterken en beschermen van de concepten van de rechtsstaat en de mensenrechten. Vandaag de dag zijn 70.332 advocaten geregistreerd bij 78 Advocatenordes in Turkije.

Regels voor advocaten
De regels voor advocaten zijn vastgelegd in de Turkse Advocatenwet, die in werking trad op 19 maart 1969.

Meer nieuws uit Turkije