Zimbabwe

Onderdrukking van advocaten

Advocaten worden stelselmatig bedreigd en geïntimideerd, vaak door leden van ZANU-PF, de partij van Robert Mugabe, maar ook door politie en justitie. Advocatenkantoren worden doorzocht. Het wordt advocaten moeilijk gemaakt hun cliënten te bezoeken en bij te staan, bijvoorbeeld door de ze bij de poort van de gevangenis tegen te houden of cliënten te laten verdwijnen. Diverse advocaten zijn gearresteerd en gemarteld.

Advocatuur in Zimbabwe

De Law Society is de advocatenorde van Zimbabwe, daarvan zijn ca. 875 advocaten lid. De Law Society houdt zich bezig met permanente educatie, audits van advocatenkantoren en uitdrukkelijk ook het bevorderen van de rule of law en de onafhankelijkheid van de advocatuur en de rechterlijke macht. Advocaten hebben een vergunning nodig die wordt verleend als zij zijn geregistreerd als advocaat bij de High Court en in dienst zijn van een advocatenkantoor. Jaarlijks moeten kantoren een opgave doen dat zij voldoen aan de gedragsregels. De Law Society heeft zelf regels gesteld, men wil die samenbrengen in één verordening.

Internationale mensenrechtenverdragen

African Charter on Human and Peoples’ Rights
Southern African Development Community (SADC) Treaty and Declaration
Charter of the United Nations
International Covenant on Civil and Political Rights
International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights
UN Declaration on the Right and Responsibility of Individuals, Groups and Organs of Society to promote and protect Universally Recognized Human Rights and Fundamental Freedoms

Activiteiten L4L

L4L heeft diverse keren schrijfacties georganiseerd. In september 2005 heeft L4L het “Symposium on the administration of justice” gesponsord, georganiseerd door Arnold Tsunga. Dit gaf Zimbabwaanse advocaten de gelegenheid elkaar te ontmoeten. In april 2011 heeft L4L de eerste L4L-award toegekend aan Alec Muchadehama.

Kucaca Phulu, oproep aan de autoriteiten om advocaten adequaat te beschermen, 2007

O.a. Andrew Makoni, Harrison Nkomo, Eric Matinenga, open brief aan de autoriteiten, juni 2008

Alec Muchadehama, brievenactie, mei 2009

Meer nieuws uit Zimbabwe