Maleisië L4L dient UPR rapportage in
4 april 2013

Maleisië L4L dient UPR rapportage in

In maart 2013 heeft L4L samen met de Law Society of England and Wales in het kader van de VN’s periodic review een submission ingediend voor de Universal Periodic Review (UPR) van Maleisië bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Advocaten in Maleisië zijn slachtoffer van anonieme doodsbedreigingen door middel van pamfletten, e-mail en telefoon. Verder worden er door organisaties die zich uitgeven voor ngo’s demonstraties tegen hen georganiseerd (soms zelfs voor het huis van de betrokken advocaten). Advocaten die in het verleden zijn onderdrukt zijn meestal betrokken bij het verdedigen van oppositieleden en/of verdachten van afvalligheid. Voorbeelden van in het verleden onderdrukte advocaten zijn Chee Wee LimAmbiga Sreenevasanen Malik Imtiaz.

Chee Wee Lim, voormalig voorzitter van de Malaysian Bar Council, verzet zich tegen de aanpassing van de Legal Profession Bill en de oprichting van een alternatieve Academy of Law en is over het algemeen kritisch over de acties van de regering waardoor de onafhankelijkheid van de advocatuur wordt aangetast. Voormalig voorzitter van de advocatenorde Ambiga Sreenevasan heeft zich met Bersih 2.0, een coalitie van mensenrechtenorganisaties waarvan hij de leider is, zich ingezet voor eerlijke verkiezingen in Maleisië en heeft bijvoorbeeld een rally met 100.000 deelnemers georganiseerd om te protesteren tegen de Peaceful Assembly Bill, die de vrijheid van vereniging dreigt in te perken. Malik Imtiaz, advocaat en voorzitter van mensenrechtenorganisatie Hakam, was betrokken bij de afvalligheidszaak van Lina Joy, een vrouw die de islamitische religie verruilde voor de christelijke, waarvoor zij tevergeefs bij de rechter heeft geprobeerd officiële erkenning te krijgen. Verder is Malik Imtiaz vaak betrokken bij publieke debatten over de constitutionele bescherming van de vrijheid van religie van niet-moslims te verdedigen.

 

Meer nieuws