China Oproep aan autoriteiten om huisarrest van Gao Zhisheng op te heffen
28 december 2008

China Oproep aan autoriteiten om huisarrest van Gao Zhisheng op te heffen

De advocatenvergunning van mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng werd eind 2005 niet verlengd als reactie op zijn open brieven gericht aan de Chinese overheid. In die brieven riep hij op tot onderzoek naar de vervolging van aanhangers van religieuze minderheden als de Falun Gong. Ook werd het advocatenkantoor van Zhisheng van overheidswege en zonder opgaaf van redenen voor een jaar gesloten.

In december 2006 werd Zhisheng veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens ‘het aanzetten tot ondermijning van de staat.’ Deze straf werd later, na wereldwijde campagnes, omgezet in vijf jaar voorwaardelijk.

Zhisheng schreef in september 2007 een open brief naar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarin hij aandacht vroeg voor de verslechterende mensenrechtensituatie in China. In deze brief stelde hij ook dat hij China’s gastheerschap van de Olympische Spelen niet kon steunen. Op 22 september 2007 is hij meegenomen door politie in burger, bewusteloos

geslagen en zes weken gevangen gezet op een onbekende plek.

Gao Zhisheng staat sinds november 2007 onder huisarrest. Hij mag geen bezoek ontvangen en zijn bankrekening is geblokkeerd waardoor zijn familie extreme financiële problemen ondervindt. Ook wordt zijn familie voortdurend lastiggevallen en geïntimideerd door de staatsveiligheidsdienst.

L4L heeft op 23 juni 2008 haar zorgen over de positie van mensenrechtenadvocaten tegenover de desbetreffende autoriteiten geuit (zie hier de brief) en ondersteunt waar mogelijk de campagne van Amnesty International ‘China en de Olympische Spelen’.

Meer nieuws