Filipijnen Speciaal Rapporteur: militairen plegen veelvuldig moorden
27 december 2007

Filipijnen Speciaal Rapporteur: militairen plegen veelvuldig moorden

Op 26 november verscheen het eindrapport van de VN Speciaal Rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Philip Alston, inzake zijn fact finding missie naar de Filippijnen in februari 2007. Volgens Alston hebben in de afgelopen zes jaar veel buitengerechtelijke executies plaatsgevonden in de Filippijnen.

Slachtoffers zijn vooral linkse oppositieleiders, sociale advocaten, journalisten, mensenrechtenactivisten en vakbondsleiders. Schattingen van de aantallen lopen uiteen van 100 tot meer dan 800 executies.

Tijdens een persconferentie na zijn tiendaagse bezoek aan de Filippijnen zei Alston al dat bij een flink aantal moorden op linkse activisten Filippijnse militairen zijn betrokken. Volgens Alston ontkent het leger de betrokkenheid van zijn soldaten. Het leger houdt vol dat vrijwel alle moorden worden gepleegd door communisten in het kader van zuiveringsacties binnen de communistische partij.

Alston maakt in zijn rapport korte metten met deze theorie: hoewel er volgens Alston buitengerechtelijke executies worden gepleegd door leden van de NPA, het Filippijnse communistische rebellenleger, is het bewijs dat momenteel sprake is van grote zuiveringsacties binnen deze partij “onverwacht onovertuigend”.

L4L organiseerde in 2006 een eigen fact finding missie naar de Filippijnen met steun van onder meer de Nederlandse Orde van Advocaten, het Bureau van de Amsterdamse Orde en Advocaten zonder Grenzen. Voorafgaand aan Alston’s missie deed L4L Alston’s medewerkers hiervan persoonlijk verslag.

Meer nieuws