Kenia Moorden zijn
20 december 2009

Kenia Moorden zijn “ernstige bedreiging rechtsstaat”

Speciaal Rapporteur van de Verenigde Naties Philip Alston wil een onafhankelijk onderzoek naar de moord op Oscar Kamau King’ara en John Paul Oulu op 5 maart 2009 in de hoofdstad van Kenia, Nairobi.

King’ara was advocaat, oprichter en directeur van de Oscar Foundation Free Legal Aid Clinic. De Oscar Foundation is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling die gratis juridische dienstverlening biedt aan arme Kenianen. Zij publiceerde het afgelopen jaar een rapport, waarin werd gemeld dat sinds 2002 8040 jonge Kenianen standrechtelijk zijn geëxecuteerd of doodgemarteld door de politie. Het gaat daarbij om leden van de Mungiki-sekte, een politiek-religieuze groep die in Kenia verboden is. Ook was King’ara één van de voornaamste bronnen van VN-rapporteur Philip Alston toen hij onderzoek deed naar de buitengerechtelijke moorden. Op 27 februari 2009 verklaarde Alston na afloop van zijn tiendaagse fact finding missie naar Kenya dat de verantwoordelijken voor deze moorden veroordeeld moeten worden. In zijn rapport roept hij op dat Kenia’s hoogste politiebaas en de advocaat-generaal hun ontslag moeten indienen omdat zij er niet in zijn geslaagd de straffeloosheid aan te pakken.

De auto waarin advocaat King’ara en zijn collega zaten werd klemgereden en vervolgens zijn ze in hun auto doodgeschoten. Volgens een ooggetuige droeg de bestuurder van één van de auto’s een politie-uniform. Kort voor de moord werd de Oscar Foundation door een regeringswoordvoerder in verband gebracht met een criminele bende.
Alston noemde het “uitermate verontrustend dat mensen die opkomen voor de mensenrechten in Kenia, op klaarlichte dag midden in Nairobi kunnen worden vermoord. Dit vormt een ernstige bedreiging van de rechtsstaat.” Hij zei dat op de Keniaanse regering een zware verantwoordelijkheid rust om een onafhankelijk onderzoek te laten instellen.
De hoofdcommissaris van de politie in Nairobi heeft beloofd een uitvoerig onderzoek in te stellen, maar Alston heeft laten weten daar weinig vertrouwen in te hebben. “Het is belangrijk dat niet de Keniaanse autoriteiten dat doen, maar een team uit het buitenland.”

L4L heeft inmiddels ook de autoriteiten in Kenia opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek.

Meer nieuws