Marokko NOVA en Dichtbij Nederland besteden aandacht aan het lot van Kanjaa
10 december 2009

Marokko NOVA en Dichtbij Nederland besteden aandacht aan het lot van Kanjaa

Abdellatif Kanjaa schreef in 2006 samen met twee andere advocaten uit het district Tetouan een open brief over de integriteit van de rechterlijke macht in Marokko. Daarin uitten zij kritiek op de corruptie die volgens hen plaatsvindt in een deel van de rechterlijke macht, in het bijzonder bij het Gerechtshof van Tetouan. Op 13 juli 2006 werd hun brief gepubliceerd in de Marokkaanse krant Almon’ataf, waarna eind juli 2006 in Al-Sahifa Al-Maghribiya, een onafhankelijke en kritische krant, een artikel verscheen over de praktijken van het Gerechtshof van Tetouan.

Volgens Justitie hebben Kanjaa en de anderen zich schuldig gemaakt aan belediging van de rechterlijke macht, waarna de Officier van Justitie de advocatenorde in Tetouan vroeg om disciplinaire maatregelen tegen hen te nemen. Toen de orde aan dit verzoek geen gehoor gaf, werd strafrechtelijke vervolging tegen hen ingesteld. Dit leidde ertoe dat Kanjaa in januari 2007 van het tableau werd geschrapt en zijn beroep niet meer mocht uitoefenen.

Het televisieprogramma NOVA besteedde in de uitzending van 9 april 2009 aandacht aan de situatie van Kanjaa in het licht van de strijd tegen de corruptie in Marokko. Bekijk hier het fragment uit de uitzending van NOVA. Op 10 april 2009 kwam Dichtbij Nederland met een follow up. Deze uitzending is hier te bekijken.

L4L besteedde al eerder aandacht aan de zaak Kanjaa (zie hier een artikel uit het Advocatenblad van 2007).

Meer nieuws