Pakistan Actie blijft geboden
27 december 2007

Pakistan Actie blijft geboden

Op 3 november 2007 riep President Musharraf de noodtoestand uit. Daarna heeft hij een datum vastgesteld voor de verkiezingen en beloofd terug te treden als legerleider. Rond 20 november werd ook een begin gemaakt met het vrijlaten van een groot aantal advocaten en andere juristen, zoals Asma Jahangir, Ahsan Bhoon en Abrar Hassan. Zij werden in het kader van de noodtoestand opgepakt en gevangengezet of onder huisarrest geplaatst. L4L verwelkomt de vrijlating van veel advocaten die ten onrechte vastzaten.

Honderden advocaten, rechters, mensenrechtenactivisten, journalisten en politici zitten nog steeds vast onder erbarmelijke omstandigheden of op een onbekende locatie. Onder hen zijn veel vooraanstaande advocaten die een toonaangevende rol hebben gespeeld in het verzet tegen Musharraf, zoals Atizaz Ahsan, de huidige President van de Orde van Advocaten van het Hooggerechtshof en oud-ordepresidenten Tariq Mahmood en Munir A. Malik.

Volgens de Asian Human Rights Commission wordt Malik gemarteld en zou hij tijdens zijn detentie zijn vergiftigd. Zijn gezondheidstoestand is kritiek.

Oud Vice-president van de Orde van Advocaten, Ali Ahmed Kurd, wordt nog steeds op een onbekende locatie vastgehouden. Gevreesd wordt dat hij in handen is van de Pakistaanse Veiligheidsdienst. Ook Tariq Mahmood wordt de toegang tot een advocaat of familie ontzegd. L4L probeert samen met AHRC te achterhalen welke advocaten nog vastzitten. Lees hier de laatste gemeenschappelijke verklaring van L4L en de twee Canadese organisaties Lawyers Rights Watch Canada en Lawyers without Borders Quebec en het in Hong Kong gevestigde Asian Legal Resource Center.

Meer nieuws