Rusland Advocaat en journalist op straat vermoord
21 december 2009

Rusland Advocaat en journalist op straat vermoord

Stanislav Markelov, een prominent mensenrechtenadvocaat, is in de middag van 19 januari in de buurt van het metrostation ‘Kropotkinskaja’ in Moskou doodgeschoten. Volgens ooggetuigen schoot de dader de advocaat in het hoofd met een van een knaldemper voorzien pistool. Een medewerkster van de krant Novaja Gazeta, Anastasija Baburova, die op dat moment naast Markelov stond, probeerde de dader tegen te houden, maar ook zij werd zwaar gewond door een schot in het hoofd. In zorgwekkende toestand werd ze naar het Gradskij (Stads-) Ziekenhuis gebracht.
De zwaargewonde Anastasija Baburova werd op de afdeling reanimatie van het ziekenhuis geopereerd. De artsen deden alles wat in hun vermogen lag, maar op maandagavond overleed Anastasija Baburova.

Markelov was de oprichter en voorzitter van de NGO “Instituut voor de Suprematie van het Recht”. Hij stond mensen bij die in Tsjetsjenië waren mishandeld, gemarteld en verkracht door de Russische politie. Ook stond hij de slachtoffers bij van het gijzeldrama op 24 oktober 2002 in het Moskouse Dubrovka theater. Onder de cliënten van Stanislov Markelov was de journaliste Anna Politkovskaya, die op 7 oktober 2006 werd vermoord. Markelov maakte verschillende zaken aanhangig bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Wereldwijd is met verontwaardiging gereageerd op de moord. Terry Davis, Secretaris Generaal van de Raad van Europa, gaf op 20 januari 2009 de volgende verklaring af:

“De moord op advocaat Stanislav Markelov en journaliste Anastasia Baburova in de straten van Moskou vormt slechts de zoveelste in een rij van aanslagen op mensen die zich inzetten voor de mensenrechten in Tsjetsjenië. Hieraan vooraf gingen de moord op een andere Russische staatsburger, Umar Ismailov, vorige week in Wenen, de ontvoering enkele maanden geleden van Mokhamadsalakh Masayev, die had verklaard het slachtoffer te zijn geweest van martelingen in Tsjetsjenië, en de moord op de journaliste Anna Politkovskaya in Moskou twee jaar geleden. Het lijkt veelzeggend te zijn dat zowel Mokhamadsalakh Masayev als Anna Politkovskaya zich hebben laten bijstaan door een van de laatste slachtoffers, advocaat Stanislav Markelov. Misschien is er geen verband tussen de misdaden, maar zolang er geen diepgaand onderzoek is gedaan door de Russische autoriteiten en zolang niet alle daders zijn berecht, hangt er een schaduw over de rechtsstaat, de vrijheid van meningsuiting en het engagement voor de mensenrechten in de Russische Federatie.”

Meer nieuws