Zimbabwe Situatie Zimbabwese advocaten verslechtert aanzienlijk
29 mei 2009

Zimbabwe Situatie Zimbabwese advocaten verslechtert aanzienlijk

De laatste tijd verslechtert de situatie van mensenrechtenadvocaten in Zimbabwe aanzienlijk; velen worden zonder aanklacht gearresteerd. L4L sprak op 24 april 2009 met Dewa Mavhinga, advocaat te Zimbabwe en aangesloten bij het Zimbabwe Human Rights NGO Forum. Dewa legde uit onder welke omstandigheden advocaten in Zimbabwe hun werk verrichten. Mensenrechtenadvocaten en hun familieleden worden bedreigd en stelselmatig belemmerd in de uitoefening van hun beroep.

Door de aanhoudende druk en bedreigingen is het aantal advocaten dat mensenrechtenzaken durft te behandelen afgenomen. Het groepje standvastige advocaten dat deze zaken blijft behandelen weet zich gesteund door organisaties uit het buitenland, waaronder L4L. Tijdens het gesprek benadrukte Dewa het belang van schrijfacties, zoals L4L die in juni 2008 organiseerde voor Andrew Makoni, Harrison Nkomo en Eric Matinenga. Hij is van mening dat het werk van L4L niet alleen een grote steun in de rug biedt voor alle advocaten in Zimbabwe, maar soms zelfs het verschil kan uitmaken tussen leven en dood.

Sinds het gesprek met Dewa is de situatie in Zimbabwe nog verder verslechterd. Op 14 mei 2009 werd mensenrechtenadvocaat Alec Muchadehama zonder duidelijke aanklacht gearresteerd op de rechtbank, waar hij een aantal cliënten kwam bijstaan. Hoewel hij inmiddels op borgtocht is vrijgelaten blijft onverminderde aandacht voor zijn situatie nodig. Na zijn arrestatie trof nog meer advocaten en mensenrechtenactivisten hetzelfde lot.

Op verzoek van de Zimbabwaanse advocaten organiseerde L4L in mei 2009 opnieuw een schrijfactie (zie hier de voorbeeldbrief).

Meer nieuws uit