Oproep: een minuut stilte voor advocate  Ebru Timtik maandag 7 september 12.00 uur
4 september 2020

Oproep: een minuut stilte voor advocate Ebru Timtik maandag 7 september 12.00 uur

Türkiye

De Amsterdamse Orde van Advocaten roept samen met de Federatie van Europese Balies (FBE) en Lawyers for Lawyers (L4L) advocaten op tot het herdenken van de Turkse advocate  Ebru Timtik. Wij zullen deze minuut stilte in acht nemen op maandag 7 september aanstaande om 12 uur in de middag.

Ebru Timtik (42) stierf op 27 augustus 2020 in Turkse gevangenschap na een hongerstaking van 238 dagen.

Timtik was een van de 18 advocaten die in september 2017 door de Turkse autoriteiten werden gearresteerd. Dat gebeurde omdat zij critici van het Turkse bewind als advocaat bijstonden. Alle advocaten werden tot lange gevangenisstraffen veroordeeld, na gerechtelijke procedures die door Amnesty International en verschillende andere advocaten- en mensenrechtenorganisaties als ‘oneerlijk’ werden bestempeld.

Ebru Timtik werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar en zes maanden. In hoger beroep werd haar straf bekrachtigd. Samen met haar collega Aytaç Ünsal ging Timtik in januari van dit jaar in hongerstaking als protest tegen het wetteloze en meedogenloze optreden van de Turkse regering tegen advocaten.

Wij roepen alle advocaten op tot solidariteit met onze Turkse collega’s en tot het houden van één minuut stilte voor Ebru Timtik. Wij zullen deze minuut stilte in acht nemen op maandag 7 september aanstaande om 12 uur in de middag.

De Deken en medewerkers van de Amsterdamse Orde van Advocaten zullen dat buiten te doen, staande voor het bureau aan de Paulus Potterstraat 18 in Amsterdam. Wij roepen u op om Ebru ook op deze manier, staand voor uw kantoor te herdenken. Wij willen daarmee ook onze boodschap benadrukken dat een onafhankelijke advocatuur een voorwaarde is voor een veilige en functionerende rechtsstaat.

 

Meer nieuws uit Türkiye