Advocaat gedood
24 maart 2015

Advocaat gedood

Pakistan

Op 17 maart 2015 werd advocaat Samiullah Afridi uit Pakistan naar verluidt doodgeschoten door onbekende aanvallers, terwijl hij op weg naar huis was in Peshawar, Pakistan.

In 2013 verklaarde Samiullah Afridi dat hij meerdere doodsbedreigingen van militante groepen en verschillende organisaties had ontvangen. Voor zijn eigen veiligheid en die van zijn familie, ontvluchtte hij Pakistan voor een korte tijd.

De moord op advocaat Afridi hangt naar verluidt samen met zijn vertegenwoordiging van de Pakistaanse arts Shakil Afridi (geen familie). Shakil Afridi zou een valse vaccinatiecampagne hebben opgezet, die gericht was op het verzamelen van DNA-monsters van de Abbottabad compound waar de toenmalige leider van al-Qaeda, Osama bin Laden, zat ondergedoken. Er wordt aangenomen dat deze DNA verzameling de geheime dienst van de Verenigde Staten, de CIA, heeft geholpen in hun zoektocht naar – en de daaropvolgende moord van- Osama Bin Laden.

In 2014 stopte advocaat Afridi met de vertegenwoordiging van Dr Afridi, in verband met de vele doodsbedreigingen die hij had ontvangen.

Lawyers for Lawyers is zeer bezorgd over de situatie van advocaten in Pakistan, en beraadt zich momenteel over de te nemen acties voor hen.

Meer nieuws uit Pakistan