Rights Groups welcome EU Resolution and call for Release of Nguyen Van Dai
15 december 2017

Rights Groups welcome EU Resolution and call for Release of Nguyen Van Dai

Vietnam

Internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, verwelkomen het besluit van het Europees Parlement om voor een resolutie te stemmen waarin het voortdurende harde optreden tegen de vrijheid van meningsuiting in Vietnam aan de orde wordt gesteld. In de resolutie uit het Europees Parlement zijn bezorgdheid over de toename in arrestaties van bloggers en mensenrechtenverdedigers afgelopen jaar. De resolutie komt enkele dagen vόόr het tweede jaar dat mensenrechtenadvocaat Nguyen Van Dai al vast wordt gehouden.

Niet lang hiervoor, op 22 en 23 November 2017, spraken vertegenwoordigers van Reporters Sans Frontières, Lawyers for Lawyers en Viet Tan met zeven leden van het Europees Parlement. Ze bezochten het Europees Parlement namens een coalitie van NGO’s die op dit moment campagne voeren tegen het hardhandige optreden van de Vietnamese overheid tegen het echt op vrijheid van meningsuiting.

Nguyen Van Dai is de medeoprichter van het Vietnam-Comité voor de rechten van de mens en een pro-democratieactivist. Hij stond regeringscritici en leden van religieuze minderheden bij. Op 16 december 2015 werd Nguyen Van Dai gearresteerd, toen hij op weg was naar een ontmoeting met afgevaardigden van de Europese Unie (EU) in het kader van de jaarlijkse EU-Vietnam Dialoog over de rechten van de mens. Hij wordt verdacht van “het maken van propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam” op grond van artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht. De autoriteiten hebben nu de aanklacht gewijzigd naar “poging om de staat ten val te brengen”. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

In juni 2017 publiceerde de Verenigde Naties Werkgroep Willekeurige Detentie (WGAD) een uitspraak waarin zij opriepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Nguyen Van Dai.

Lawyers for Lawyers heeft grote zorgen over de situatie van Nguyen Van Dai en zal de zaak blijven volgen.

Lees de volledige (Engelstalige) verklaring ‘Rights Groups Welcome EU Resolution, Call for Release of Vietnamese Human Rights Lawyer Nguyen Van Dai’ hier.

Meer nieuws uit Vietnam