Rusland Magamed Abubakarov te gast op jaarcongres NOvA
27 september 2013

Rusland Magamed Abubakarov te gast op jaarcongres NOvA

Magamed Abubakarov was op 27 september 2013 special guest tijdens de sessie van L4L op het Jaarcongres van de Nederlandse Orde van Advocaten in ’t Spant in Bussum. Op 31 mei ontving hij de Lawyers for Lawyers Award 2013.

Meer informatie over Magamed Abubakarov

Magamed Abubakarov is geboren in Tsjetsjenië en vestigde zich als advocaat in Grozny, Tsjetsjenië, in 2004. Hij treedt met name op in politiek gevoelige zaken.

Sinds 2007 heeft hij verschillende verdachten met een islamitisch-politiek profiel bijgestaan in het eerste Russische massale strafproces in Nalchik, de hoofdstad van Kabardino-Balkaria (een provincie in de Noordelijke Caucasus). Dit massaproces had betrekking op de doorzoeking van overheidsgebouwen in Nalchik door een groep gewapende (islamitische) burgers in oktober 2005. Volgens Magamed Abubakarov was de doorzoeking een reactie op de anti-islamitische onderdrukking op dat moment, maar volgens de overheid was het een coup van separatistische islamitische terroristen. Eén van zijn cliënten is Rasul Kudayev, één van zeven Russische staatsburgers die uit Guantanamo Bay werden vrijgelaten in 2004, en na terugkomst werden gearresteerd en, naar verluidt, gemarteld in detentie.

Tijdens zijn werk aan de Nalchik-zaak ontving Magamed Abubakarov bedreigingen en in 2011 zag de in Rusland gebaseerde mensenrechtenorganisatie Memorial, waaraan hij gelieerd is, zich gedwongen om hem van de zaak te halen voor zijn eigen veiligheid. In hetzelfde jaar werd hij aangereden door een auto in een ‘ongeluk’, waarbij één van zijn benen werd verbrijzeld en zijn zenuwstelsel werd aangetast. Magamed Abubakarov heeft een jaar moeten revalideren en loopt nog steeds met een kruk. De autoriteiten weigeren om de zaak te onderzoeken.

Vanwege de verschillende bedreigingen heeft Magamed Abubakarov Rusland al twee keer tijdelijk moeten ontvluchten. Hij heeft ook drie maanden in Den Haag verbleven in het kader van het Shelter City initiatief, een programma van Jusititia et Pax dat mensenrechtenverdedigers ondersteunt die onder grote druk staan.

Drie weken na zijn terugkomst in januari 2013 ontving Magamed Abubakarov opnieuw bedreigingen, welke hij op 11 februari aan de politie heeft gemeld. Hierna heeft hij opnieuw een bedreiging ontvangen. De politie is een onderzoek gestart maar het blijft de vraag hoe serieus zij de zaak neemt. Momenteel zet Magamed Abubakarov zijn werk in strafzaken tegen slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Nalchik voort. 

 

 

 

Meer nieuws uit