Opsporingsambtenaren hinderen advocaten steeds vaker
14 maart 2015

Opsporingsambtenaren hinderen advocaten steeds vaker

Russian Federation

Advocaten in de Russische Federatie ervaren in toenemende mate ongepaste inmenging. Opsporingsambtenaren proberen advocaten op alle mogelijke manieren uit te sluiten van zaken.

Sinds 11 juni 2014 staat Mark Feygin samen met advocaten Ilya Novikov en Nikolay Polozov een Oekraïense luchtmachtpilote, Nadiya Savchenko, bij die in Rusland vastzit op verdenking van de moord op twee Russische journalisten.

Russische opsporingsambtenaren proberen Savchenko’s advocaten uit te sluiten van de zaak. Ze zetten Savchenko en haar familie onder druk om de advocaten te laten vervangen door andere. Savchenko zou naar verluidt hebben gemeld dat onderzoeker Dmitry Manshin, die de leiding heeft over haar zaak, haar een ‘kans’ zou hebben geboden om haar advocaten te vervangen door iemand die meer ‘loyaal aan de autoriteiten en het onderzoek is’. Feygin verklaarde dat onderzoeker Dmitry Manshin ook een poging heeft gedaan om hem en zijn collega’s een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen.

Volgens Feygin en Polozov ontvangen zij voortdurend bedreigingen, waaronder doodsbedreigingen, voornamelijk via sociale media. Eerder hebben Russische opsporingsambtenaren ook op andere manieren advocaten van zaken weten te halen. Georgy Antonov werd tegen zijn wil al getuige gehoord in de zaak van zijn cliënt. Hetzelfde probeerden zij bij Yegor Mylnikov.

Lawyers for Lawyers roept de Russische autoriteiten op om alle benodigde maatregelen te nemen om te verzekeren dat advocaten hun werk ongehinderd kunnen doen.

Meer nieuws uit Russian Federation