Souad Al-Shammary gearresteerd, celstraffen voor anderen
7 november 2014

Souad Al-Shammary gearresteerd, celstraffen voor anderen

Saudi Arabia

Lawyers for Lawyers heeft een brief gestuurd naar de Saoedi-Arabische autoriteiten om onze zorgen te uiten over recente ontwikkelingen in het land. Op 28 oktober is de eerste vrouwelijke advocate Souad Al-Shammary van Saudi Arabie, gearresteerd voor tweets die zij verstuurde in 2013. Een dag eerder werden advocaten Abdulrahman Al- Subaihi, Bander Alnogaithan, en Abdulrahman Al- Rumaih veroordeeld tot 5 tot 8 jaar gevangenisstraf, plus reis- en mediaverboden.

Abdulrahman Al- Subaihi is een advocaat en voormalig professor aan de “Saudi Arabia High Judicial Institute”. Bander Alnogaithan is advocaat en voormalig docent aan de Dar Al Uloom universiteit. Abdulrahman Al- Rumaih is een voormalige rechter bij rechtbank in Riyadh. De drie mensenrechtenverdedigers pleitten voor de onafhankelijkheid van de rechtsmacht, door middel van sociale media. De drie advocaten werden veroordeeld voor “het beledigen van de rechtsmacht” en “afbreuk doen aan de openbare orde” via Twitter.

Volgens de informatie die Lawyers for Lawyers ontving is Abdulrahman Al- Subaihi veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en additioneel een reisverbod voor 10 jaar op beschuldiging van “het saboteren van het Saudi Arabische buitenlandbeleid”, “het beledigen van de rechtsmacht” en “ophitsen tegen rechters”.  Bander Alnogaithan en Abdulrahman Al- Rumaih werden veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en een reisverbod van 7 jaar voor beschuldigingen waaronder “het beledigen van de rechtsmacht” en het “inmengen in zijn competenties.” Alle drie werd ze verboden in de media op te treden of gebruik te maken van sociale media.

Souad al-Shammary werd gearresteerd tijdens haar eerste ondervraging op het onderzoeksbureau in Jeddah naar aanleiding van berichten die zij publiceerde op haar Twitter account. Zij wordt momenteel beschuldigd van “de maatschappij oproepen om ongehoorzaam te zijn door de maatschappij te beschrijven als masculien” evenals “het gebruik van sarcasme tijdens het benomen van religieuze teksten en religieuze geleerden.” We ontvingen verontrustende informatie dat Souad Al-Shammari’s advocaat niet aanwezig mocht zijn bij de verhoren en niet het verslag mocht inzien. Daarnaast zou Al-Shammari verbaal bedreigd zijn door de ondervrager die haar zei dat “de maatschappij nu af zal zijn van haar kwaadaardigheden.”

Souad Al-Shammari gaf in oktober 2013 een interview aan Femke Halsme voor het programma Seks en Zonde, kijk deze aflevering hier terug.

Hier vindt u de brief.

Meer nieuws uit Saudi Arabia