Advocaten berecht door Special Terrorism Tribunal
18 maart 2015

Advocaten berecht door Special Terrorism Tribunal

Sudan

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de voortdurende detentie en vervolging van Amin Makki Madani en Farug Abu Eisa. De heer Makki Madani is een prominent mensenrechtenadvocaat, voorzitter van de Confederation of Sudanese Civil Society en vicevoorzitter van het Civil Society Initiative. De heer Farug Abu Eisa is een voormalig advocaat en voorzitter van de Soedanese oppositiecoalitie, de National Consensus Forces (NCF).

In december 2014 woonden zij vredesonderhandelingen bij in Addis Abeba, Ethiopië. Deze onderhandelingen resulteerden in de ondertekening van een overeenkomst namens de deelnemende civil society organisaties, de zogenaamde ‘Sudan Call’, die erop gericht was democratie naar Soedan te brengen en de oorlog te beëindigen.

Kort na hun terugkomst in Khartoem werden Amin Makki Madani en Farug Abu Eisa gearresteerd. Zij zouden zijn gearresteerd door leden van de National Intelligence and Security Services (NISS), zonder arrestatiebevel of enige uitleg. Sinds hun arrestatie zijn meerdere aanklachten tegen hen ingediend, waaronder het “oprichten en draaien van een terroristische organisatie”, “ondermijnen van het constitutionele system” en “oorlog voeren tegen de staat”, misdrijven waar de doodstraf op staat.

Tijdens een zitting op 23 februari werd vrijlating op borgtocht hen geweigerd, waarbij de aanklager naar verluidt zou hebben gesteld dat de Sudan Call “opriep tot de val van het regime met alle mogelijke middelen, waaronder militaire actie en volksopstanden, hetgeen een terroristische daad is.” Volgens een Soedanees persbureau dient de zaak voor het Special Terrorism Tribunal; de aanklager en getuigen zijn inmiddels gehoord en de zaak zal worden voortgezet op maandag 23 maart.

Alle tot nu bekende informatie wijst erop dat de rechtszaak tegen Makki Madani onderdeel is van een overheidscampagne tegen de ‘Sudan Call’ en haar ondertekenaars. Afgelopen december heeft L4L een brief gestuurd aan de Soedanese overheid, waarin ze deze opriep de advocaten onvoorwaardelijk vrij te laten en hun persoonlijke en professionele vrijheid te garanderen. Daarnaast heeft de Law Society of Upper Canada middels een brief op 10 februari aan de Soedanese president haar ernstige zorgen over de arrestatie en voortdurende detentie van de heer Makki Madani.

Lawyers for Lawyers zal de zaak tegen de heren Makki Madani en Abu Eisa op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Sudan