Syrië Brief L4L & LRWC aan Syrische Orde om schrapping Al-Hassani
30 juli 2011

Syrië Brief L4L & LRWC aan Syrische Orde om schrapping Al-Hassani

In een gezamelijke brief aan de Syrische Orde van Advocaten (ook in het Arabisch), hebben L4L en Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) de Syrische Orde opgeroepen om de levenslange schrapping van Muhanad al-Hasani ongedaan te maken. Daarmee zou deze het besluit van de Syrische autoriteiten om Al-Hasani vrij te laten afgelopen juni onderstrepen en zou hij zijn werk als advocaat na twee jaar eindelijk weer kunnen hervatten.

Ook hebben L4L en LRWC erop aan gedrongen dat de Orde en zijn lokale afdelingen, in overeenstemming met hun verplichtingen, meer en zichtbare steun aan onderdrukte advocaten geven. De druk op advocaten neemt nog steeds toe. Advocaten nemen in het hele land deel aan protesten om hun collega’s die zijn opgepakt te steunen. In meerdere gevallen werden advocaten aangevallen of zelfs gearresteerd tijdens of na hun deelname aan de vreedzame betogingen. Sommige van de gearresteerde advocaten zijn tijdens hun detentie gemarteld. De Orde lijkt zijn primaire verantwoordelijkheid, het beschermen van zijn leden, te verzaken.

L4L Heeft destijds een schrijfactie georganiseerd, hier vind u de brieven die destijds zijn verstuurd.

Volgens het Mensenrechteninstituut van de International Bar Association (IBAHRI) moet de Syrische Orde van Advocaten zichzelf dringend hervormen, wil zij haar huidige status in de internationale juridische gemeenschap behouden. Dat stelt de IBAHRI op grond van de fact finding mission die zij in maart ondernam naar aanleiding van de veroordeling van Al-Hasani. De IBA is bijzonder kritisch over de bemoeienis van de regerende Baath Partij met de Syrische Orde van Advocaten. De Syrische Orde was in het verleden juist voorvechter van de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van rechterlijke macht en advocatuur, maar ‘streeft de laatste jaren andere doelen na’, schrijven de onderzoekers. Download het rapport, getiteld ‘Human Rights Lawyers in Syria: a watershed for the Rule of Law’. Lees meer in het Advocatenblad van 5 augustus 2011.

Meer nieuws