Syrië Mazen Darwish ontvanger van de Prijs voor Vrijheid van de Pers 2012
11 januari 2013

Syrië Mazen Darwish ontvanger van de Prijs voor Vrijheid van de Pers 2012

Op 19 december 2012 werd bekend gemaakt dat Mazen Darwish één van de ontvangers van de ‘Reporters without Borders’ Prijs voor Vrijheid van de Pers 2012 is.

Mazen Darwish is een Syrische mensenrechten verdediger en journalist. Hij rondde een studie rechten af, maar is, vanwege zijn mensenrechten activiteiten, nooit toegelaten tot de Syrische Advocaten Orde om als advocaat te werken.

Darwish komt al jaren op voor vrijheid van pers en vrijheid van meningsuiting in Syrië. Naast publiceren over deze onderwerpen, heeft hij jarenlang de buitenlandse media op de hoogte gehouden van de situatie in Syrië. Hij was één van de weinige betrouwbare bronnen voor de buitenlandse media.

In 2000 heeft Darwish het Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) op gericht. Hij creëerde hiermee de eerste NGO ooit in Syrië.

Zijn actieve inzet voor de mensenrechten maakte hem herhaaldelijk tot een slachtoffer van repressie door de staat. Hij werd gearresteerd op 16 februari 2012, en wordt op dit moment nog steeds incommunicado-detentie gehouden.

Darwish ontving de ‘Journalist van het Jaar 2012’ prijs voor zijn ‘moed en inzet voor vrijheid van informatie’. 

Meer nieuws