Advocaat Buzurgmehr Yorov twee jaar in de gevangenis
4 oktober 2017

Advocaat Buzurgmehr Yorov twee jaar in de gevangenis

Tajikistan

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de situatie van advocaat Buzurgmehr Yorov. Twee jaar geleden, op 28 september 2015, werd Yorov gearresteerd. Sinds die tijd zit hij in de gevangenis. Onlangs hebben familieleden van Yorov gemeld dat hij het slachtoffer is van fysiek geweld door het gevangenispersoneel. De aanvallen zouden gepaard gaan met bedreigingen, beledigingen en intimidatie. Lawyers for Lawyers heeft de Tadzjiekse autoriteiten opgeroepen om Buzurgmehr Yorov onmiddellijk vrij te laten.

Buzurgmehr Yorov was net begonnen met de vertegenwoordiging van de leiders van de Islamitische Renaissance Partij van Tadzjikistan (IRPT), toen hij werd gearresteerd. Eerder in die maand september was de IRPT verboden en tot terroristische organisatie verklaard door de autoriteiten van Tadzjikistan. De leiders werden in september 2015 gearresteerd op grond van verschillende aanklachten. Na een ontmoeting met een van de leiders in voorarrest, gaf Yorov een interview waarin hij vertelde dat de gedetineerde politieke leiders werden gemarteld. Hij riep advocaten en mensenrechtenactivisten op zich te verenigen om de gedetineerden te beschermen. Yorov is na dit interview gearresteerd.

Op 6 oktober 2016 veroordeelde de rechtbank van de hoofdstad Dushanbe Yorov tot een gevangenisstraf van 23 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan onder meer “fraude” en “het publiekelijk oproepen tot extremistische activiteiten”. Yorov ontkent alle aanklachten, en stelde in de rechtbank dat hij “geen extremist, maar advocaat” is.

Sindsdien zijn er nog eens drie zaken tegen Yorov aanhangig gemaakt: op verdenking van fraude, het niet respecteren van de rechtbank, het beledigen van overheidsfunctionarissen en belediging van “de leider van de natie”. Zijn straf werd met 5 jaar verlengd.

Wij ontvingen informatie dat de moeder van Yorov op 27 september jongstleden van de Tadzjiekse autoriteiten toestemming heeft gekregen om hem in de gevangenis te bezoeken. Tijdens hun ontmoeting heeft Yorov haar naar verluidt verteld dat hij en andere gevangenen onderworpen worden aan fysieke aanvallen, beledigingen en bedreigingen. Daarnaast meldt Amnesty International op hun website dat Yorov sinds 29 september in de isoleercel wordt vastgehouden.

Lawyers for Lawyers heeft sinds Yorov’s arrestatie in 2015 campagne gevoerd voor zijn vrijlating. Wij zijn zeer bezorgd om de situatie van advocaten in Tajikistan. We zullen de situatie van Buzurgmehr Yorov op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Tajikistan